Muğla’da Yeşil Kart azaldı

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası kapsamında Muğla il genelindeki yeşil kartlı sayısı 34 bin 571’den 33 bin 299’a düştü.Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe...

Muğla’da Yeşil Kart azaldı

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası kapsamında Muğla il genelindeki yeşil kartlı sayısı 34 bin 571’den 33 bin 299’a düştü.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Sigorta yasası ile Muğla’daki Yeşil Kartlı sayısı Bin 272 kişi azaldı. Türkiye genelinde nüfus oranına göre en az Yeşil Kartlı vatandaşın bulunduğu illerin başında gelen Muğla’da toplam 33bin 299 kişi olarak hesaplandı.

Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ayhan Dorum, GSS’nin 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “İlimizde yapılan çalışmalarda GSS kapsamına 85 bin 173 kişi var. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte valiliklere ve kaymakamlıklara giderek şu ana kadar gelir tespiti yaptıran vatandaşlarımızdan 33 bin 299 kişinin hiçbir geliri olmazken, bir asgari ücret gelir düzeyinde 10 bin 431, iki asgari ücret gelir düzeyinde 39 bin 222 ve üç asgari ücretin üzerinden geliri olan 2 bin 221 kişi tespit edildi” dedi.

Muğla’da yasasın yürürlüğe girmesine rağmen vatandaşların bazılarının hâlâ gelir testi yaptırmadığını kaydeden SGK İl Müdürü Dorum, “Vatandaşlarımız valilikler ve kaymaklıklar aracılığıyla gelir tespitini yaptırmalarını istiyoruz. Bu yasa gereği bir asgari ücret düzeyinde geliri olan kişiler aylık 40,86 lira, iki asgari ücret düzeyinde olanlar 122,58 lira ve üç asgari ücret düzeyinde geliri olan kişiler 245,16 lira ödeyerek hem kendileri, hem de ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Bugüne kadar hiçbir gelir testi yaptırmayan kişiler var ve bu kişiler otomatik olarak sisteme girdiği için sistem bunları en yüksek seviyede genel sağlık sigortasından borçlandırıyor. Bu kişiler genel sağlık sigortasından kurumumuza borçlu gözüküyorlar. Bize müracaat ettikleri takdirde bunları takside bağlama imkânımız var. O tarihten itibaren gelir testi yaptırdıklarında üç kategoriye göre 40,86 lira, 122,58 lira veya 245, 16 lira gibi para ödeyerek dağılımını yapıp vatandaşımızı bu sağlık hizmetlerinden istifade ettiriyoruz. İki yıldan bu yana para ödemeyenlerin ise faizleri işliyor” dedi.

GSS borcunu ödemeyenlerin sağlık hizmetlerinden de yararlanılamayacağını vurgulayan İl Müdürü Dorum, “Her hangi bir sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımız ve bugüne kadar gelir testi de yaptırmadıysa ilde valilik, ilçede ise kaymakamlıklar bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gelir testti yaptırtarak bu hükümlülüklerini yerine getirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.