Muğla’da sektörler işbirliği yapacak

İlgili sektörlerin komiteleri bir araya gelerek bir ortak toplantı düzenledi. Sektörler arası işbirliği, birlikte iş yapabilme becerisinin geliştirilmesi hedeflendi. Toplantıda; ortak toplantılar sonrası alınacak kararlar ve izlenecek...

Muğla’da sektörler işbirliği yapacak

İlgili sektörlerin komiteleri bir araya gelerek bir ortak toplantı düzenledi. Sektörler arası işbirliği, birlikte iş yapabilme becerisinin geliştirilmesi hedeflendi. Toplantıda; ortak toplantılar sonrası alınacak kararlar ve izlenecek yolun sektörlere ivme kazandıracağı  şeklinde fikir birliğine varıldı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MUTSO) 17 Meslek Komitesi arasında yer alan ve birbiriyle ilgili sektörlerin oluşturduğu dört komite,  ortak toplantı düzenleyerek, komite çalışmalarında bir ilki gerçekleştirdi.

Komite çalışmaları gereği ayda bir kere komite içi toplantı ve yılda iki kere komiteler ortak toplantısı gerçekleştirilirken, birbiriyle ilgili dört sektörün komiteleri kendi aralarında bir ortak toplantı düzenledi. İnşaat malzemeleri grubu olan 3’üncü Meslek Komitesi, İnşaat taahhüt grubu olan 6’ncı Meslek Komitesi, Madencilik-Mermercilik grubu olan 10’ncu Meslek Komitesi ve Mühendisler-Mimarlar grubu olan 12’nci Meslek Komitesi üyeleri, düzenlenen toplantıda, kendi komite çalışmalarının gelişmeleri ve sektöre yönelik işleyişleri hakkında bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan 10’uncu Meslek komitesi sorumlusu Turgut Ercan, bu tarz çalışmanın bir ilk olduğunu ifade ederek ilerleyen süreçte diğer sektörlerle aynı amaç kapsamında çalışmalar yapmayı planladıklarını kaydetti. Daha sonra söz alan İnşaat Taahhüt grubu üyesi ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, komite olarak yapmayı planladıkları genişletilmiş grup toplantısına, diğer komite üyelerini de davet ederek, planladıkları bu toplantıya kurum ve kuruluşlardan davet edecekleri ilgili kişiler ile faydalı bir toplantı yapmayı düşündüklerini ifade etti.

İnşaat Malzemeleri grubunda yer alan Mustafa Karataş, komite olarak çek yasası ile ilgili sorunların değerlendirmeye alındığı ifade ederken İnşaat Taahhüt grubu üyesi Güler Erkan ise inşaat sektöründe bir yavaşlama dönemine girildiğini, bunun giderilmesi için sanayi sektöründe büyümeye gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Muğla Mermeri değer kazanmalı”

Mühendisler-Mimarlar grubu üyesi Hasan Şahin, Mermer-maden grubunun ortak toplantı taleplerinin kendilerini çok memnun ettiğini söyleyerek öncelikle teşekkürlerini sundu. Ardından bu tarz çalışmalara desteklerinin her zaman süreceğini ifade eden Şahin, Muğla Mermerinin projelerle destekleneceğini kaydetti. Şahin’in ardından söz alan Mermer-Maden grubu üyesi Mehmet Ali Çoban, Muğla Mermerinin mimari projelerde birinci seçenek olarak değerlendirilmesinin kendi sektörü açısından öneminden bahsetti. İnşaat sektöründe Muğla Mermerinin tercih edilmesinin  gerekliliği ve avantajlarına değinen Çoban, Mimarlar ve Mühendisler Odalarının Muğla ve Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri toplantı ve kongrelerde mermer sektörüne stant tahsisi konusunda destek beklediklerini ifade etti. Çoban’ın ardından söz alan  Yücel Ayhan, ortak toplantıların sektöre ivme kazandıracağına vurgu yaptı.

Mimar Bol: İhale Şartnameleri düzenlenmeli

Projelerinde Muğla taşlarını kullanmaya özen gösterdiğini ifade eden Mimarlar-Mühendisler grubu üyesi Meral Oğuz Bol, şunları kaydetti: “Küçük projeler mermer sektörünü tatmin etmemekte. Büyük projelerin ise ihale usullerine göre gerçekleşmesi, dışarıdan gelip ihale alan firmaların Muğla mermerini tercih etmemesine neden oluyor. Uygulama projelerinde denetleme sistemi iyi çalışmıyor. İhale şartnamelerine yöreye özgü Muğla taşının yazılması bu sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Budan sonraki aşama ise kontrollerin doğru yapılmasını sağlamak olacaktır.”

Koçar: Sektör 10 bin kişiye istihdam sağlıyor

Aynı zamanda Mermerciler Derneği Başkanı olan Mermer-Maden Grubu üyesi Abdullah Koçar, sektörün 10 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyerek sözlerine başladı. Muğla Mermer sektörü olarak gerek Türkiye’de gerekse dünyada büyük projelerde imzalarının olduğunu kaydeden Koçar, mimarların genellikle İtalyan taşı tercih ettiklerini, muadil taşların Muğla’daki firmalar tarafından da temin edilebileceğini söyleyerek mimarlar ve mühendislerin taleplerin karşılanabileceğini söyledi. Koçar, “Taşlarımızı iyi tanıtırsak ebatlama konusundaki sorunlar da çözülecektir.” dedi. Koçar ayrıca şunları ifade etti: “İnşaatlarda granit kullanılmakta. Ancak bu malzeme radyasyon yaymaktadır. Doğal taşın daha sağlıklı olduğu konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız.”

Sektörlere yönelik yapılan bu ortak toplantı, sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik görüş alışverişi ile sonlandırıldı. Toplantıda, bundan sonraki süreçte bu tarz ortak toplantıların sıkça gerçekleştirilmesi ve yapılması planlanan genişletilmiş grup toplantılarında, ilgili kurum kuruluşlarından yetkililerin davet edilerek görüşlerinin alınmasına karar verildi.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.