MUĞLA'DA DEPREM BEKLENMİYOR

Ege Bölgesi’nde Mayıs ayı içinde meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Drl Ahmet Ercan, Muğla’nın da bulunduğu Güney Batı Anadolu bölgesinde büyük deprem beklenmediğini açıkladı.Ege Bölgesi mayıs ayının başından...

MUĞLA'DA DEPREM BEKLENMİYOR

Ege Bölgesi’nde Mayıs ayı içinde meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Drl Ahmet Ercan, Muğla’nın da bulunduğu Güney Batı Anadolu bölgesinde büyük deprem beklenmediğini açıkladı.

Ege Bölgesi mayıs ayının başından bu yana küçüklü büyüklü 70 depremle sarsıldı. Profesör Doktor Ahmet Ercan sarsıntıları değerlendirdi. Ercan, fay hattının yaşlı olduğunu, deprem fırtınalarının büyük depremle sonuçlanmayacağını ifade etti.

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında geçtiğimiz gün 4.0 büyüklüğünde deprem yaşandı. Aynı akşam Bodrum’daki 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından daha küçük olan 70 sarsıntı meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinden alınan bilgilere göre Yakaköy - Datça'da 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son olarak yine Bodrum’da 1.9 şiddetinde bir deprem daha yaşandı.

Ege Bölgesi’nde yaşanan depremleri değerlendiren deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem fırtınasının olduğu kırığın ‘yaşlı’ bir kırık olduğunu belirterek “Kuzeydoğu İslamköy'e doğru gidiyor. Deprem fırtınasının illa bir depremle sonuçlanması beklenmez. Ancak üretebileceği en büyük deprem de 4-4,5 en fazla 6,2 olur. Ama illa bir deprem yapması beklenmez" dedi.

“Türk sularına doğru kayıyor”

Antalya körfezindeki depreme de değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Antalya köfezi'nde, karadan 60-63 km açıkta, 51-90 km derinde 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu.Geçen gün Fethiye’de 4,1, Bodrum’da 4,0 büyüklüğünde depremleri gördük. Antalya depremi güneyden Anadolu Yarımadası altına Kıbrıs Yayı boyunca dalan Afrika Anakarasının dalan dilimi üzerinde olmuştur. O nedenle Antalya karasında bir kırık oluşturması beklenmez. Derine dalan dilim üzerinde olduğundan yüzeydeki etkisi de az olur. Depremlerin ana kaynağı, güneydeki Afrika kaynağının 4 yıldan beri Adriyatik-Ege Denizi ile Batı Anadolu altına dalış hızındaki artıştır. Güney Ege Dalma Batma kuşağının Yunanistan batı yakasında etkinleşen kaktırmalar, önce Girit dolayında orta Ege’ye, son 15 gündür de Türk sularına doğru kaymaktadır. Batıdan doğuya doğru gerginliğin geziye çıkması, doğrudan doğruya yüzey yuvardaki (astenosferdeki) çevrim akımlarının yönlendirmesi sonucudur. Gelecek günlerde depremlerin Mersin, Adana, Çukurova, Hatay önlerine kayması şaşırtıcı olmaz. Bu kantırma tüm Anadolu Yarımadası germektedir. O nedenle Anadolu’da taşma eşiğine dek gerilmiş kırıklarda tetikleme yaparak kırılmalar eşliğinde deprem yaparsa beklenmedik bir davranış olmaz. Kişisel olarak, Güney-Batı Anadolu ile Antalya dolayında büyük deprem beklemiyorum" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.