SEYDİKEMER'DE “ÇOBAN EVİ PROJESİYLE” ÇOBANLARA EV YAPILDI

​​​​​​​Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Seydikemer İlçesi Çökek Mahallesi Makmara Yaylasında hayata geçirdiği “Mera Islah ve Amenajman Projesi” kapsamında 10 adet çoban evini törenle teslim etti.

SEYDİKEMER'DE “ÇOBAN EVİ PROJESİYLE” ÇOBANLARA EV YAPILDI

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Seydikemer İlçesi Çökek Mahallesi Makmara Yaylasında hayata geçirdiği “Mera Islah ve Amenajman Projesi” kapsamında 10 adet çoban evini törenle teslim etti. İl Müdürü Barış Saylak, Muğla il genelinde mera ıslah ve amenajman projelerine ağırlık verdiklerini belirterek, hayvancılık yapılan her bölgede yetiştiricilerin ve çobanların yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, Seydikemer İlçesi Çökek Mahallesi Makmara Mevkii’nde toplam 9 bin 874 dekarlık alanda, 10 çoban evi ile hayvanlar için dört adet suluk ve gölgelikler yapıldı. Toplam 1 milyon 544 bin liralık bütçe ile 2 bin 100 rakımda yaşama geçirilen çoban dinlenme alanlarının açılışına Ak Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Belediye Başkanı Bayram Önder Akdeniz, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasını çobanlar adına Mustafa Körükçüoğlu yaptı. Çökek Mahalle Muhtarı Süleyman Fahri Bildirici’nin ardından proje danışmanlığını üstlenen Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Sürmen proje hakkında bilgi verdi.

Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2019 yılından bu yana Muğla il genelinde toplam 23 bin 500 dekar mera alanının ıslah ve amenajman çalışmasını gerçekleştirdiklerini belirterek, geçimini hayvancılıktan sağlayan üreticiler için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seydikemer Çökek Mahallesi Makmara Merası’ndaki projenin 2022 yılında başladığını anlatan Saylak, 10 adet konteynırın çobanlar için bölgeye yerleştirildiğini, hayvanların su ihtiyacı için sıvatların oluşturulduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Kadimden bu yana yaylak olarak kullanılan 9 bin 700 dekarlık alanda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü destekleriyle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Islah ve amenajman projemizi tamamladık. Bu bölgenin ulaşımı son derece güçtü. Fakat, küçükbaş hayvancılığın merkezi olan Seydikemer için çok önemli bir alandı. 5 bine yakın küçükbaş hayvanın beslendiği, bakıldığı bir bölge burası. Burada çobanlarımızın çok ilkel koşullarda konakladığını tespit ederek harekete geçtik. Bakanlığımızın da desteğiyle 1.5 milyon TL bütçeli bu projeyi hayata geçirdik. Üreticilerimize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese, her kuruma teşekkür ediyoruz”dedi.

Muğla’da 2004-2019 yılları arasında İl Müdürlüğü olarak 6 bin 550 dekar mera alanının ıslah edildiğini, 2019 yılından sonra ise mera alanlarını 23 bin 500 dekara çıkardıklarını söyleyen Saylak, “Makmara Yaylası 2 bin 100 rakımda. Şimdi teknik ekibimiz 3 bin 200 metre rakımdaki İkizgöl merasının ıslahı için alışmaya başlayacak. Mayıs ayında da sıfır rakım olan Bodrum Yalıkavak Küdür merasını hayata geçirmiştik. Artan yem girdilerinin bir nebze de olsa hayvan sahiplerine katkı olması için ıslah ve amenajman büyük önem veriyoruz. Sonbaharda buraları gübreleyeceğiz. Daha fazla nasıl verim elde edilir ona bakacağız. Bu meraları üreticilerimizin hizmetine hızlı bir şekilde sunup, küçük baş hayvancılığın gelişimine destek olmak en büyük hedefimiz ve hayalimiz.” diye konuştu.

KAYMAKAM BÜYÜKER: “ÇOBANLARIMIZA HAYIRLI OLSUN”

Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker de konuşmasında “Üreten hayvancılık yapan çiftçilerimiz, çobanlarımız, yılın her gününü burada geçiriyor. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri, maliyetlerden ziyade, çobanlarımızın bu mesleği layıkıyla yapabilecek şartlara ve koşullara sahip olmayan yerlerde yerine getirmeleri. Onların hayatlarını daim ettirebilecek şeylere katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Yolumuzu güzelleştiren Belediyemize de aynı şekilde çok teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü Milletvekilimiz Yakup Otgöz hak ediyor. Bütün sorunlarımızı, dileklerimizi ona götürüyoruz. Çoban evleri, Tarım ve Orman Bakanlığımızın projesi kapsamında geldi. Çobanlarımıza hayırlı olsun diyorum.”

Muğla Milletvekili Yakup Otgöz ise konuşmasında, tarım sektörünün son yıllarda pandemi, orman yangınları, depremler gibi kriz dönemlerini atlattığını belirterek sıkıntıların yakın zamanda aşılacağını söyledi. Otgöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada en büyük emek İl Tarım ve Orman Müdürümüz ve ekibinin. Kısa zamanda büyük işler başardı Müdürümüz. Muğla’nın neresine gidersek gidelim, Barış Saylak Müdürümüzün ekibinin dikili bir ağacı var arkadaşlar. Çıktığı yolda Cenab-ı Allah utandırmasın. Bizim atalarımız, dedelerimiz bu dağlarda çalıştı. Buralar yörük kültürüyle gelişen bölgeler. Yörükten bu memlekete her zaman fayda gelmiştir. Vatanına, milletine, bayrağına her zaman saygılı olmuştur yörükler. Olmaya da devam ediyor. Bu 2 bin 100 metre rakımlı yerde 10 çoban evini teslim ediyoruz, çok güzel. Daha da devamı gelecektir. Ben de Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesiyim. İhtiyaç olan her yere bu hizmeti birlikte götüreceğiz.”

Seydikemer Belediye Başkanı Bayram Önder Akdeniz de bir zamanlar kendisinin de bu topraklarda çobanlık yaptığını söyleyerek “Yörükler olursa memleket olur. Çünkü onlar bu toprakları güvenli hale getirir. Son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan çobanlığı yaşatarak, gelecek kuşaklara aktaracak adımları atacağız. Seydikemer Belediyesi olarak kültürümüze, geçmişimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

Program sonunda proje danışmanı Prof.Dr. Mustafa Sürmen’e plaket takdim edildi. Ardından protokol tarafından çobanlara anahtar teslimi yapıldı.

Bu haber toplam 913 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.