SAYLAK, EİB BAŞKANLAR KURULU’NA MUĞLA TARIMINI ANLATTI
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu’na katılarak Muğla’nın Türkiye Yüzyılı’nda hızla artan tarımsal üretim potansiyeli ve ihracatı ile ilgili bir sunum yaptı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projeleri ve çalışmaları hakkında EİB üyelerine bilgi veren Saylak, Muğla’nın özellikle su ürünleri birinci, yaş meyve sebze ihracatında Ege Bölgesi illeri arasında dördüncü sıraya yükseldiğini kaydetti.
“SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE BİRİNCİYİZ”
İzmir’de gerçekleştirilen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu toplantısında Muğla’nın tarım potansiyeli, üretim ve ihracatta elde edilen kazanımlar masaya yatırıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Başkanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaparak “tarım kenti” Muğla’da zeytin, örtü altı domates, narenciye, çam balı, badem, nar ve su ürünleri üretim hacmi ve ihracat potansiyeli hakkında detaylı bilgi verdi.
Muğla’nın toplam 2 milyon 50 bin dekar tarım alanında 2022 yılı itibariyle 3 milyon 66 bin ton bitkisel üretim yapıldığını anlatan İl Müdürü Barış Saylak, börülce üretiminde 4 bin 500 ton ile Türkiye birincisi olan Muğla’nın, yağlık zeytin, domates, kabak, portakal üretiminde Türkiye üçüncüsü, limon, badem, nar, susam ve patlıcanda ise Türkiye dördüncüsü olduğunu belirtti. İl genelinde yılda 589 bin ton örtü altı üretim yapıldığını kaydeden Saylak, 2019 yılından bu yana Muğla’dabüyüyen tarımsal ihracatı ve Muğla’nın Türkiye Yüzyılında tarım vizyonunu rakamlar ve istatistiklerle anlattı.
“İLİN TOPLAM TARIMSAL İHRACATININ 2022 YILINDA 896,61 MİLYON DOLAR”
Muğla’nın 2018 yılında 555 milyon dolar olan su ürünleri ihracatının 2022’de 803.9 milyon dolara yükseldiğini, kültür balıkçılığı üretiminin ise son 5 yılda 60 bin ton artarak 170 bin tona ulaştığını söyleyen Saylak, su ürünlerinde Türkiye üretiminin yüzde 36’sının Muğla’dan karşılandığını vurguladı. Saylak, 2023 yılı su ürünleri üretim hedefinin ise 150 bin ton üretim ve 1 milyar dolar üretim değeri olduğunu belirtti. İlin toplam tarımsal ihracatının 2022 yılında 896,61 milyon dolar olduğunu söyleyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“BİN 917 TON BAL İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. BUNUN PARASAL DEĞERİ İSE 7 MİLYON 484 BİN DOLAR”
“İhracat verilerimize bakıldığında, 2022 yılı bitkisel üretim ihracatımızın 77.056 ton, ihracat değerinin ise 80.9 milyon Euro alarak gerçekleştiğini söylemekten gurur ve mutluluk duyuyorum. 2023 yılı ilk 6 aylık su ürünleri ihracat değeri 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 8.51 artmış, ihracat miktarı da yine aynı dönemde yüzde 6.24 artış göstermiştir. Bal üretiminde de geldiğimiz nokta ortadadır. 2022 yılında süzme, petek çam ve diğer çeşitlerden toplam bin 917 ton bal ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bunun parasal değeri ise 7 milyon 484 bin Dolar olmuştur. 2023 yılının ilk altı aylık periyodunda ise 340 ton bal ihracatı yaptık ve toplam 1 milyon 752 bin 598 dolar ihracat geliri elde ettik.”
Muğla’nın bir diğer değerinin zeytin ve zeytinyağı olduğuna dikkat çeken Saylak, Türkiye’de yağlık zeytin üretiminde 3’üncü sıraya yerleşen Muğla’nın zeytinyağı ihracat verilerini de paylaştı. İl genelinde 122 zeytinyağı üretim yeri ve 145 yağhane olmak üzere toplam 267 zeytinyağı üretim tesisi olduğunu anlatan Saylak, “TÜİK verilerine göre Türkiye’de üretilen yaklaşık 391 bin ton yağın yaklaşık 47 bin tonu Muğla’mızda üretilmektedir. Zeytin ve zeytinyağı üretim hacmimiz toplam 245 bin 119 tondur.” dedi.
“ÇEVRECİ PROJELER VE 32 BİNE ÇOCUĞA ULAŞAN TARIM İÇERİKLİ TİYATRO OYUNU İLGİ ÇEKTİ”
EİB Başkanlar Kurulu toplantısında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projeleri hakkında da bilgi veren Saylak, Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ambalaj Atıklarının Bertarafı”, “Hastalıktan Ari İşletme”, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi”, “Muğla Çileği”, “Çayır ve Mera Islahı”, “Ata Tohumları” ve “Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği” gibi projelerin ulaştığı başarıları anlattı. Muğla’da 520’si kadın olmak üzere toplam 2 bin 60 kişiye tarımda istihdam sağladıklarını ve sadece 2022 yılında 210 yatırım projesine toplam 54 milyon TL destek verdiklerini söyleyen Saylak, yine aynı yıl içerisinde bin 55 üreticiye de makine ve ekipman desteği sağladıklarını kaydetti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın sunumunun ardından, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu, EİB Koordinatör Başkanı JakEskinazi liderliğinde gündemi değerlendirdi. Kurul, 2023 yılı eylül ayında Muğla’da yapılması planlanan bir sonraki EİB toplantısı hakkında da görüş alışverişinde bulundu.
Bu haber toplam 625 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.