MUAMMER AMCANIN GÜNLÜĞÜ TARİHE IŞIK TUTUYOR: “SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Köy Hizmetlerinden emekli greyder operatörü Muammer Kayar (79), yıllık cep takvimlerine 18 yaşından bu yana günlük yaşamını not alarak, adeta tarihe tanıklık ediyor. Bu zamana kadar 62 adet cep takvimini notlarıyla dolduran Kayar, yazı yazmanın onun için bir tutku olduğunu gazetemize anlattı.

MUAMMER AMCANIN GÜNLÜĞÜ TARİHE IŞIK TUTUYOR: “SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

SİNEM KARAKAYA // ÖZEL HABER

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Köy Hizmetlerinden emekli 79 yaşındaki Muammer Kayar, yıllık cep takvimi koleksiyonuyla duyanları şaşırtıyor.

1964 yılından beri yıllık cep takvimlerine her anını not alan Kayar, Muğla’da ve ülke genelinde yaşanan önemli olayları da yazıya döküyor.

muglahabergorsel-92.jpg

Koleksiyon yapmayı çok sevdiğini anlatan Kayar, bir akrabasından esinlenerek başladığı bu serüvene eli kalem tuttuğu sürece devam edeceğini söyledi.

Önemli olayları kırmızı kalemle yazan Muammer Kayar, “Yazı yazmak benim tutkum. ‘Söz uçar, yazı kalır’ demişler” dedi.

muglahabergorsel-94.jpg

Duygularını gazetemize anlatan Kayar, şunları söyledi:

“Ben koleksiyon yapmayı çok seven biriyim. Eski paralar, pullar, tütün mamullerinin paketlerini hep biriktirdim, koleksiyon yaptım. Babamın teyze oğlu Mehmet Koca’dan örnek alarak da not tutmaya başladım. O her gün not tutardı sonra bir gün askere gitti. O gidince benim de aklıma onun gibi not tutmak geldi. 1964 yılında başladım bu işe. O tarihten bugüne, günlük olarak yaşadığım her şeyi yazarım. Muğla’da olan olayları, ülke genelinde yaşanan önemli olayları hep yazarım. Bu benim tutkum. Düğün, ölüm gibi önemli olayları da kırmızı kalemle yazarım. Bunu yazmazsam gece uyuyamam. Günlük yazımı yazarım sonra uyurum. ‘Söz uçar yazı kalır’ demişler. Çok mutlu olduğum bir şey.”

muglahabergorsel-100.jpg

“BİR ANISINI HATIRLAMAK İSTEYEN GELİR BANA SORAR”

Çevresindeki kişilerin adeta anı danışma merkezi haline gelen Muammer Amca, “Çevremdeki insanlar çocuklarım, torunlarım, komşularım herkes not tuttuğumu bilir. Bir anısını hatırlamak isteyen bana gelip hep soru sorar. Mesela babası ölen biri, gelip bana ‘Muammer amca babam ne zaman ölmüş’ diye sorar. Yılını söylerse bende tarihine göre bulur söylerim” diye konuştu.

muglahabergorsel-98.jpg

“GÜNLÜK YAŞAM NEYSE HEPSİ DEFTERE İŞLENİR”

“Elim kalem tuttuğu sürece yazmaya devam edeceğim” diyen Kayar, “Not tutmak çok güzel bir şey. Heves olursa olur, yoksa olmaz. İnsan bir kere başladığı zaman bırakamaz. Günlük yaşam neyse hepsi deftere işlenir. Ben askerde bile yazı yazmayı bırakmadım. Herkese tavsiye ederim. Elim kalem tuttuğu sürece yazmaya devam edeceğim” diye konuştu.

muglahabergorsel-96.jpg

“GEÇMİŞİ HATIRLIYORUZ SAYESİNDE”

Eşinin yazı yazmaktan çok mutlu olduğunu anlatan Nimet Kayar ise, “Muammer amcan yazı yazmayı çok sever. Her akşam ders çalışıyorum diye oturur, yazısını yazar ondan sonra yatar. Yıllardan beri böyledir. Biz çok memnunuz bu durumdan. Yaşadığımız her şeyi not alır. Geçmişi hatırlıyoruz sayesinde. Düğün, ölüm, seçim derken düşen komşumuzu bile yazmışlığı vardır” diye konuştu.

muglahabergorsel-90.jpg

Bu haber toplam 1096 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.