"KARİA'DAN MENTEŞE'YE, MENTEŞE'DEN CUMHURİYET'E KADIN" TEMALI DEFİLEYE YOĞUN İLGİ

18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ortaklaşa ‘Karia’dan Menteşe’ye, Menteşe’den Cumhuriyet’e Kadın’ konulu program düzenlendi.

"KARİA'DAN MENTEŞE'YE, MENTEŞE'DEN CUMHURİYET'E KADIN" TEMALI DEFİLEYE YOĞUN İLGİ

SİNEM KARAKAYA-

Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla Muğla Müzesi’nde program düzenlendi.

Programda, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan kıyafetlerin ‘Karia’dan Menteşe’ye, Menteşe’den Cumhuriyet’e Kadın’ temalı defile gösterimi sergilendi.

Etkinliğe; İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Arslan, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kömürcü, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Toprak, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, Müze Müdürü Gülnaz Savran, STK temsilcileri ve kurum çalışanları katıldı.

buyuksehir-okcularinin-bulundugu-milli-takim-dunya-ucuncusu-oldu-7.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, açılış konuşmasını Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran yaptı.

Savran, Muğla’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, kadın işçilerin istihdam edildiğini vurguladı.

Müzeciliğin tanıtılması amacıyla 18 Mayıs’ın Müzeler günü olarak kutlandığını anlatan Savran, “Müze Müdürlüğümüze bağlı kazılarda çoğunlukla kadın işçiler olmak üzere 46 uzman personel ve yaklaşık 350 işçi istihdam edilmektedir. Dünya kültür mirasının korunması ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada '18 Mayıs Müzeler Günü" çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. ICOM Uluslararası Müzeler Konseyince 2023 yılı için bu kutlamalarda ana tema "Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah" olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

buyuksehir-okcularinin-bulundugu-milli-takim-dunya-ucuncusu-oldu-9.jpg

“MUĞLA, DÜNYADA LİDER DURUMDA”

Muğla’nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Toprak ise, şunları söyledi:

“Müze, topların geçmişiyle, sanatıyla hatta geleceği ile köprü kuran en önemli kurumlardan biridir. Bugün Muğla’mızda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği başta olmak üzere birçok kamu kurum ve firma desteğiyle 4’ü su altında olmak üzere toplam 30 farklı antik kentimizde arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Bu sayı ile dünyada lider durumdayız. Bu çalışmalar sayesinde Muğla’mızın kültür değerleri gün yüzüne çıkmakta, kazılarda çıkan eserlerle müze koleksiyonlarımız zenginleşmekte, kültür turizmindeki gücümüz daha da artmaktadır. Ören yerlerine baktığımızda artık dünya turizmi deniz, kum, güneş üçlüsünden çıkıp kültür turizmine yönelmektedir. İlimiz ise kültür turizmi potansiyeli açısından dünya şehirleri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ilimizde binden fazla antik yerleşim yeri bulunmaktadır. Ayrıca ilimizde toplamda 9 müze, 21 ören yeri bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl ören yerlerimiz rekor kırarak 1 milyon 250 binden fazla ziyaretçi sayısallaşmıştır. Tüm meslektaşlarımın Müzeler Günü’nü kutlarım.”

Konuşmaların ardından Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Karia'dan Menteşe'ye, Menteşe'den Cumhuriyet'e Kadın" temalı sergi ve defile gösterimi gerçekleştirildi.

İlgi gören defilenin ardından program, Şehbal Baydur Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ve aşure ikramı ile sona erdi.

Bu haber toplam 746 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.