Muğla Tarihi canlanıyor

Yapımı 1800’lü yıllara dayanan Muğla’nın ilk kiremit çatılı, toprak damlı ve çift cumbalı evinde restorasyon çalışması devam ediyor.Balıbey Mahallesi Hamamönü sokakta bulunan ve Osman-İfaket Gürsel çifti tarafından...

Muğla Tarihi canlanıyor

Yapımı 1800’lü yıllara dayanan Muğla’nın ilk kiremit çatılı, toprak damlı ve çift cumbalı evinde restorasyon çalışması devam ediyor.

Balıbey Mahallesi Hamamönü sokakta bulunan ve Osman-İfaket Gürsel çifti tarafından çocukları Sevinç Günizi, Serpil Erbaş ve Prof. Dr. Güner Gürsel tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere şartlı tapu devri yapılan tarihi ev, Üniversite ile İl Özel İdaresi arasında yapılan tapu devir teslimi ile İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu yapıldıktan sonra tekrar Üniversite’ye devri yapılacak.

Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla’nın ilk kiremit çatılı ve iki cumbalı evinin restorasyonu yapılarak kültür turizminin ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin emrine verileceğini açıkladı. Restorasyonu devam eden tarihi evde incelemelerde bululan Vali Şahin, Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik ve evin restorasyonunu yapan Mimar Meral Oğuz’dan bilgi aldı. Vali Şahin yaptığı açıklamada, “Valilik kaynaklarını kullanarak Muğla’nın ilk iki cumbalı evinin restorasyonunu 429 bin 367 TL’ye ihale ettik. Önümüzdeki iki üç ay içinde restorasyon bitmiş olacak. Muğla’da bu tür tarihi binalarımızın restore edilmesine önem veriyoruz. Yerli ve yabancı turistlere sunmanın yanında, Muğlalı vatandaşlarımızın caddede ve sokakta gezerken böylesine nezih evlerin arasında hayatlarını sürdürmeleri bizim için önemli. Muğla merkezde Arasta projemizin ikinci kısmı da restore ediliyor. Bu tarihi ev de bu restorasyonun bir zinciri olacak. Bu tür tarihi binaların restore edilerek kültür turizmine kazandırılması Muğla merkez ve çevresi için yeni bir turizm destinasyonu olarak ortaya çıkacak. Sakartepe, Gökova’daki spor tesisleri, Bozüyük yürüyüş yolları ayrı bir çekim merkezi olacak. Turizmi hem çeşitlendireceğiz, hem de turizm sezonunu kültür turizmi ile uzatacağız” dedi.

Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik ise Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kanalıyla 2012-2013 yılı katkı payı olarak toplam 13 milyon 25 bin 250 TL gibi bir harcama yapılacağını belirtirken, bugüne kadar Kültür Varlıklarına Katkı Payı olarak yaklaşık 20 milyon TL harcandığını belirtti. Çelik, halen devam eden restorasyon çalışmaları hakkındı verdiği bilgide, Çift Cumbalı evin restorasyonu için 429 bin 367 TL, Şeyh Mahallesinde tescilli binanın kamulaştırılması için 110 bin TL, Merkez Atatürk İlkokul binasının restorasyon projesi için 77 bin TL, Merkez Kız Meslek Lisesi’nin restorasyon projesi için 107 bin 888 TL ödenek ayrıldığını söyledi. Çelik KUDEB kanalıyla yine Muğla merkez dışında, Fethiye Telmassos antik kenti restorasyonu için 4 milyon 522 bin 814 TL, Bodrum Turgutreis beldesindeki Kadıkalesi restorasyon projesi uygulaması için 117 bin 305 TL, Milas Ortaköy’deki İkiz Türbe ve Cami restorasyonu için 422 bin TL, Milas Şenköy’deki Buharalı Muhammed Seyid-i Türbesi için 42 bin 318 TL, Yatağan Stratonikeia Artik Kenti içinde yer alan tescilli Hasan Şar evi restorsayonu için 400 bin TL, Yatağan Jeotermal kuyusu açılması için 850 bin TL, Marmaris Karacasöğüt Yat Yanaşma yeri için 800 bin TL, Muğla Merkez 112 Acil Çağrı Merkezi hizmet binası için 4 milyon 500 bin TL ve Turizm İl müdürlüğü hizmet binası alımı için de 650 bin TL ödenek ayrıldığını açıkladı. Çelik 2012-2013 yılı katkı payının ise yaklaşık 13 milyon TL olduğunu ifade etti.

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.