Muğla Meclislerine kadın eli değmiyor

Ülkemizde ve Muğla’da kadın hakları, kadının toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda daha fazla yer alması gibi konular her zaman tartışma konusu  olmaya devam ediyor. Başta siyasi partilerin genel başkanları ve yöneticileri...

Muğla Meclislerine kadın eli değmiyor

Ülkemizde ve Muğla’da kadın hakları, kadının toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda daha fazla yer alması gibi konular her zaman tartışma konusu  olmaya devam ediyor. Başta siyasi partilerin genel başkanları ve yöneticileri her fırsatta ve zeminde kadınların özellikle siyasette ve siyasi parti yönetimlerinde daha fazla yer almaları ve temsil edilmesi gerektiğini söylemelerine rağmen her yerel ve genel seçimler sonrası ortaya çıkan meclis tabloları bunun aksini ortaya koyuyor.

Bunun en güzel göstergelerinden birisi de 25 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen Yerel Seçimler sonrasında oluşan Büyükşehir ve ilçe belediyeleri meclisleri.

Muğla’da 25 Mart Yerel Seçimlerinden sonra oluşan belediye meclislerinde kadın meclis üyesi oranı sadece yüzde 11. Muğla’daki belediye meclis üyelerinin toplam sayısı 326 iken, bu sayının içinde kadın üyesi sayısı ise sadece 36.

65 meclis üyesi bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde hiç kadın üye bulunmuyor. İlçe belediyelerinde en fazla kadın üyesi bulunan Milas Belediye Meclisi’nde 8 kadın üye bulunuyor. Milas’ı 5’er kadın üye ile Bodrum ve Marmaris izlerken Menteşe Meclisi’nde 4 kadın üye var. Kavaklıdere Belediye Meclisi’nde ise hiç kadın üye yok.

Meclislere en fazla kadın meclis üyesi sokan parti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). CHP’nin ilçe belediye meclislerindeki toplam kadın üye sayısı 26. İktidar partisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) meclislerdeki kadın üyesi sayısı ise 7. Muğla’daki ilçe meclislerinde en az kadın üyesi bulunan parti ise 3 kadın üye ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

Muğla’daki ilçe belediye meclislerindeki toplam ve kadın meclis üye sayıları ve partilere göre dağılımı şöyle:

31 Meclis Üyesi bulunun Milas Belediye Meclisi’nde; 6’sı CHP, 1’ AK Parti, 1’i de MHP’de olmak üzere toplam 8 bayan meclis üyesi bulunuyor.

31 Meclis Üyesi bulunan Bodrum Belediye Meclisi’nde; 4’ü CHP, 1’i de MHP’den olmak üzere toplam 5 bayan meclis üyesi bulunuyor.

25 Meclis Üyesi bulunan Marmaris Belediye Meclisi’nde; 4’ü CHP’den, 1’i de AK Parti’den olmak üzere toplam 5 bayan meclis üyesi bulunuyor.

25 Meclis Üyesi bulanan Menteşe Belediye Meclisi’nde; 2’si CHP, 1’i MHP ve 1’i de AK Parti’den olmak üzere toplam 4 bayan meclis üyesi bulunuyor.

15 Meclis Üyesine sahip Yatağan Belediye Meclisi’nde; 2’si de CHP’den olan 2 bayan meclis üyesi bulunuyor.

Yine 15 üyeli bir Meclise sahip Ula Belediye Meclisi’nde; 1’i CHP’den diğeri de AK Parti’den olmak üzere 2 bayan meclis üyesi bulunuyor.

15 Meclis Üyesi bulunan Dalaman Belediye Meclisi’nde; 2’si de CHP’den olmak üzere 2 bayan belediye meclis üyesi bulunuyor.

10 Meclis Üyesi bulunan Datça Belediye Meclisi’nde; 2’si de CHP’den olmak üzere 2 bayan meclis üyesi var.

15 Meclis Üyeli Köyceğiz Belediye Meclisi’nde ise 1’i CHP’den, 1’i de AK Parti’den olmak üzere 2 bayan meclis üyesi bulunuyor.

Muğla’nın yeni ilçesi Seydikemer Belediye Meclisi de 22 üyeden oluşurken, mecliste bulunan 2 bayan üye de AK Parti’den.

15 Üyeli Ortaca Belediye Meclisi’nde; ise CHP’den olmak üzere sadece 1 bayan meclis üyesi bulunuyor.

En fazla meclis üyesi bulunan Fethiye Belediye Meclisi’nde 31 üye bulunurken, bu mecliste ise sadece CHP’den meclise giren 1 bayan meclis üyesi bulunuyor.

Meclisinde bayan üye bulunmayan tek belediye ise Kavaklıdere Belediye meclisi. Bu mecliste hiç bayan meclis üyesi bulunmuyor.

Muğla siyasi tarihinde bugüne kadar görev yapan tek Bayan Belediye Başkanı ise CHP’li Zühre Dönmez. Zühra Dönmez,  Milas’ın Bafa Beldesinin belediye başkanlığını yürütürken, Büyükşehir Yasasının hayata geçmesi ile birlikte bu belde belediyesi kapanmıştı.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.