Muğla, İhsanoğlu dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Muğla’da oy kullanım oranının yerel ve genel seçimlere göre düşük olması dikkat çekerken, yaşlıların sandığa gittikleri genç kesimin ise sandığa rağbet göstermediği gözlendi. ...

Muğla, İhsanoğlu dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Muğla’da oy kullanım oranının yerel ve genel seçimlere göre düşük olması dikkat çekerken, yaşlıların sandığa gittikleri genç kesimin ise sandığa rağbet göstermediği gözlendi.  Muğla genelinde toplam 664 bin 319 seçmen 5’i Gümrük Kapılarında olmak üzere bin 978 sandıkta oy kullandı. Muğla’daki seçmen ağırlıklı olarak tercihini Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan yana kullanırken, İhsanoğlu oyların yüzde 63.66’sını, Recep Tayyip Erdoğan  yüzde 32.22’sini,  Selahattin Demirtaş ise 4.13’ünü aldı.

Halk tarafından ilk defa gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri Muğla’da sakin bir ortamda devam ediyor. Sabah başlayan oy kullanma işlemleri sonrası özellikle yaşlı kesim sandığa sahip çıkarak oyunu kullanıyor.

En fazla seçmen Bodrum’da

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muğla il genelinde 664 bin 319 seçmen, 5’i gümrük kapılarında olmak üzere toplam 1978 sandıkta oy kullanacak. Seçmen sayısı sıralamasında Muğla’da geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de 116 bin 128 seçmen ile Bodrum ilk sırada yer aldı. Bodrum’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 319 sandıkta 116 bin 128 seçmen oy kullanacak. Bu sırayı 323 sandık 102 bin 432 seçmenle Milas, 281 sandık 101 bin 976 seçmenle Fethiye, 222 sandık 73 bin 577 seçmenle Menteşe, 173 sandık 62 bin 749 seçmenle Marmaris, 139 sandık 44 bin 282 seçmenle Seydikemer, 118 sandık 35 bin 149 seçmenle Yatağan, 96 sandık 33 bin 129 seçmenle Ortaca, 82 sandık 25 bin 687 seçmenle Dalaman, 77 sandık 25 bin 142 seçmenle Köyceğiz, 63 sandık 18 bin 903 seçmenle Ula, 52 sandık 17 bin 030 seçmenle Datça, 28 sandık 8 bin 135 seçmenle Kavaklıdere takip etti.

Protokol de oyunu kullandı

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, oyunu Menteşe Kocamustafendi İlkokulunda oy verme işlemlerinin hemen ardından erken kullanırken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, nüfusunu doğduğu Menteşe Düğerek mahallesine aldırarak ilk defa doğduğu mahallede oy kullandı. Başkan Gürün oyunu Düğerek Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu 1044 nolu sandıkta kullanırken, oy kullanmaya Eşi Gülsün Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ile geldi.

Başkan Gürün oy kullanma işleminin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ilk defa Cumhurbaşkanı demokratik kurallar içinde halkoyu ile seçiliyor. Daha önce parlamento tarafından seçiliyordu. Halkoyu ile seçilen Cumhurbaşkanının yetkilerini nasıl kullanacağına ilişkin tereddütler ve tartışmalar var. Eğer Türkiye parlamenter sistemi kabul etmiş ve uyguluyor ise, o zaman anayasa’da Cumhurbaşkanının sahip olduğu sorumlulukları yerine getirmek, ne azını, ne de çoğunu yapmak lazım. Demokrasiye inanıyorsak bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Umarım bu bir kırılma noktası olmaz. Türkiye’nin demokrasisi için aksine, bu gidiş ve bu sistem ile ilgili bir takım tartışmaların tekrar yerine oturması için bu yönde bir kırılma noktası olur. Kime oy verirseniz verin, hepimizin amacı Türkiye’de huzur olması, birlikteliğin olması ve dolayısı ile sistemin güçler ayrılığı içinde Cumhurbaşkanlığı, parlamento, Başbakan ve kabine hukuk sistemi, bunların ayrı ayrı ve birbiri ile uyum sağlaması. Seçilecek olan Cumhurbaşkanının da görevi devlet kurumları arasında bu ilişkiyi düzenlemek ve bir sistemin içinde takımın parçası olarak uyum içinde çalışmalarını sağlamak. Umutsuz olmamamız gerekiyor. Her konuda geleceğimize güvenmeliyiz. Ben kendi adıma gelecekten hiç şüphem olmadı. Umudumuzu her zaman taşıdık” dedi.

Yaşlılar sandığa sahip çıktı

Muğla’nın Menteşe ilçesinde oy verme işleminin başlamasının ardından özellikle yaşlı kesim sandığa sahip çıktı. Yaşlılar ellerinde baston ile oy verme merkezlerine gelirken, gençler ve yakınları yaşlıları merdivenlerden çıkmalarına yardımcı oldu. Öğle saatlerinde oy merkezlerinde beklenen yoğunluk yaşanmaması dikkat çekti.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.