Muğla Bal Borsası açıldı

Muğla’da 10 yıl önce kurulan Muğla Ticaret Borsası tarafından Türkiye’nin ilk bal spot borsası açıldı.İlk gong ile işlemlere başlayan Bal Spot Borsası, bal fiyatlarını belirleyerek hem üreticiye, hem de tüketiciye sağlıklı...

Muğla Bal Borsası açıldı

Muğla’da 10 yıl önce kurulan Muğla Ticaret Borsası tarafından Türkiye’nin ilk bal spot borsası açıldı.

İlk gong ile işlemlere başlayan Bal Spot Borsası, bal fiyatlarını belirleyerek hem üreticiye, hem de tüketiciye sağlıklı ve kaliteli bal sunmayı hedefliyor. Muğla Bal Spot Borsası’nın açılışına Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, Arıcılar Birliği Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık katıldı.

Açılışta konuşan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, bugüne kadar uygulanan tarım politikaları ile üretimin arttırılması hedeflendiğini söyledi. Öztürk, “Maalesef Türkiye’de bu sektör istenilen seviyeye ve ekonomik kapasiteye ulaşamamıştır. Bunun sebepleri arasında işletmelerin dağınık ve küçük olması, örgütlenme yapısının zayıf olması, eksik teknoloji ve mekanizasyon kullanılması gösterilebilir. Ülkemizdeki Ticaret Borsaları tarafından sadece ürün tescili yapılabilmektedir. Yapılan bu tescil işlemi sonucunda doğan stopaj indirimi avantajından başka piyasalara katkısı bulunmamaktadır. Muğla Ticaret Borsası’nın bu amacı yakalamak için ulusal ölçekte işlem yapar düzeye getirmek istiyoruz. Yaklaşık bir buçuk yıldır çalışmasını sürdürdüğümüz Bal Spot İşleminin açılışını bugün yapacağız. Gelecekte uzmanlaşacak borsanın ilk adımı olan bu açılışımız ülkemiz için birçok kazanımlara vesile olacaktır” dedi.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, açılan bal spot borsası ile Türkiye’de tek elden belirlenen bal fiyatının bundan böyle kırıldığını belirterek, “Bal spor borsasının açılması bir ilk adım olarak görüyorum. Muğla’nın çam balı bize atalarımızın bir yadigarı ve torunlarımıza olan emanetimizdir. Bu emaneti gelecek kuşaklara bırakmak için bizlerin görevi. Bu güne kadar bal fiyatı tek elden çıkıyordu. Şimdi artık Bal Spot Borsası ile bu tek adamlık kırılacak” dedi.

Muğla Valisi Fatih Şahin ise bal spot borsasının kaliteyi arttıracağını belirterek, “Muğla, dünyanın en çok çam balı üretimin gerçekleştiği il. Muğla’da artık Çam Balı bir marka haline geldi. Açılışını yapacağımız Bal Spot Borsası ile hem üreticiler, hem de tüketiciler kaliteli ve güvenli bal yiyebilecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Muğla Ticaret Borsası Bal Spor Borsası’nın ilk gongu açılışa katılan protokol tarafından çalınırken, bal spot borsasında ilk işlem gerçekleşti.

Bu haber toplam 172 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.