Muğla Anadolu Lisesi ülkemizi temsil etti

Muğla Anadolu Lisesi Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen GENIUS Olimpiyatlarında Türkiye’ye temsil etti. 60 ülkenin katıldığı olimpiyatlara Türkiye’den 7 proje katıldı.15-20 Haziran 2014 tarihinde New York Üniversitesi...

Muğla Anadolu Lisesi ülkemizi temsil etti

Muğla Anadolu Lisesi Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen GENIUS Olimpiyatlarında Türkiye’ye temsil etti. 60 ülkenin katıldığı olimpiyatlara Türkiye’den 7 proje katıldı.

15-20 Haziran 2014 tarihinde New York Üniversitesi Oswego Kampüsü’nde Dünya çocukları bilim için buluştu. 60 Ülkenin katıldığı proje olimpiyatlarına bilim alanından Türkiye'den 7 proje katıldı, bunlardan üç tanesi biyoloji alanında sergilendi. Muğla Anadolu Lisesi’nin projesi, Amerika Birleşik Devletleri New York Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen GENIUS Olimpiyatlarında toplam tüm kategorilerde 960 projenin arasından 170 proje arasına girerek sergiye davet edildi.

Muğla Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mehmet Ali Onaran danışmanlığında, Muğla Anadolu Lisesi 11 Fen Sınıfı öğrencilerinden Berke Altınsoy ve Emir Ataç tarafından hazırlanan biyoloji projesi,  2014 yılı GENIUS Olimpiyatlarında Biyoloji Araştırma Projeleri alanında hem Muğla’yı hem de ülkemizi başarıyla temsil etti.

‘‘Sea Waters, That Fish Farm Polute, Can be Clean Thanks to Sponges with Biological Filtering Method’’ adlı proje İngilizce olarak hazırlandı. Projelerinde, denizlerin ve su kaynaklarımızın kirletilmesine vurgu yapılarak biyolojik arıtım yönteminin ve su temizliğinin önemine değinen öğrenciler, ekosistemin tüm canlılar için önemini vurguladı. Balık çiftliklerindeki organik atıkların deniz süngerlerini biyolojik filtre olarak kullanarak deniz suyunu temizlemeyi hedefleyen projenin çalışmaları Milas Güllük Güvercinlik’teki balık çiftliklerinde yapıldı. Küçük bir süngerin bile günde 22 litre suyu temizlediğini görüldü.

Proje sorumluları, projenin amacının sanayinin gelişmesinden kaynaklanan insan yapımı kirleticilerin doğaya zarar vermesini önlemek olduğunu söylediler. Türkiye’de sanayinin ürettiği, zehirli madde ve ağır metaller içeren atık suların sadece yüzde 22’si arıtılmakta yüzde 78 ise arıtılmaksızın doğaya denizlere karıştığını belirterek, projede organik atıkların arıtımında en etkili ve en ekonomik yöntemin, biyolojik arıtmanın olacağı vurgulandı.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.