Müfettişler faciayı araştırıyor

Milas’ın Güllük beldesindeki atık su arıtma tesisinde 7 vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından görevlendirilen iki müfettiş, tesis ile ilgili incelemelerini sürdürüyor....

Müfettişler faciayı araştırıyor

Milas’ın Güllük beldesindeki atık su arıtma tesisinde 7 vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından görevlendirilen iki müfettiş, tesis ile ilgili incelemelerini sürdürüyor. Olayın yaşandığı gün akşam saatlerinde Güllük’teki tesise gelen iki müfettiş, bir aylık bir çalışmanın ardından raporunu hazırlayarak bakanlığa sunması bekleniyor. 

Atık su arıtma tesisinde yapılan ilk incelemelere göre iş güvenliği açısından hiçbir önlemin alınmadığı, piyasada 50-60 TL’ye satılan dedektörün yanı sıra gaz maskesinin bile bulunmadığı ortaya çıktı. İşçilerin atık su arıtma tesisinin bulunduğu alt kata inişlerinin üzerinden üç nefeste zehirlenerek öldüğü Adli Tıp Kurumu’nda ölüm nedenlerinin de ‘zehirlenme ve boğulma’ olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Tesiste ilk yapılan ölçümlerde Hidrojen sülfür oranının 110’un üzerinde, metan gazı oranının da 6,5-7 olarak tespit edildi. Hidrojen sülfür ve metan gazı oranlarının sınır değerlerin üç katı fazla olduğuna dikkat çekildi.

Risk Analizi Raporu araştırılıyor

İş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde en kritik aşamayı risk analiz raporunun belirlediği öğrenilirken, işletmenin böyle bir risk analiz raporunun olup almadığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından gönderilen iki müfettiş tarafından araştırılıyor. Alının ilk bilgilere göre, işyerinde bulunması gereken iş güvenliği ile ilgili hiçbir teçhizatın bulanmaması dikkat çekti.

Güllük sakinlerinin son bir hafta içinde tesisten kokuların geldiği yönündeki şikâyetleri üzerine tesisin baca ve pencerelerinin kapatıldığı ileri sürüldü. Olay günü de bacanın kapalı olması dikkat çekerken, olaydan sonra aynı gün yapılan ilk ölçümlerde tesis dışında bile metan gazı olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları tarafından ‘sera’ gazı sınıfına dahil edilen ‘Metan gazı’ bu özelliği ile kimyasal yapısı merkezde yer alan bir adet karbon atomu ile bu atomu çevreleyen dört hidrojen atomunun bir araya gelmesi ile oluşur. Tamamen kokusuz bir yapıya sahip olan metan gazının canlılar tarafından solunmasının ölümcül tehlike yaratacak durumlar doğurduğu ifade edildi. Kokusuz olduğu için insanlar tarafından fark edilmesi son derece güç olan metan gazı, solunuma dışında patlama riski de bulunduğu için son derece tehlikeli bir madde olması ile dikkat çekiyor. Metan gazı kokusuz ve renksiz olduğu için dibe çökme yerine aksine yukarıya doğru çıktığı açıklandı.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.