MUÇEP imza kampanyası başlattı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas’ın Beçin ve Çamovalı mahallelerinde 2 bin dönümlük orman arazisinde başlayan kızılçamların kesiminin ardından bir imza kampanya başlattı.Haber MerkeziMuğla’nın Milas ilçesi Beçin...

MUÇEP imza kampanyası başlattı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas’ın Beçin ve Çamovalı mahallelerinde 2 bin dönümlük orman arazisinde başlayan kızılçamların kesiminin ardından bir imza kampanya başlattı.

Haber Merkezi

Muğla’nın Milas ilçesi Beçin ve Çamovalı mahallelerinde 2 bin dönümlük orman arazisinde başlayan kızılçamların kesiminin başlamasının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Muğla Çevre Platformu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Milas Beçin ve Çamovali köyü sınırlarında, içinde Denizcik Gölü’nün de olduğu kızılçam ağaçları ile kaplı 2 bin dönümlük dağ yamacındaki orman arazisi, Anayasa’da ‘orman arazileri amaç dışı kullanılamaz’ diye belirtildiği halde, gece gündüz demeden endüstriyel plantasyon (ağaçlandırma) kurmak ve ormanı gençleştirmek gerekçeleriyle kesiliyor. Sadece Beçin’de değil, sadece Milas’ta da değil, Muğla’nın birçok bölgesinde Fethiye’de Koruköy ve Üzümlü, Gökova’da Taşkesik ormanlarının endüstriyel plantasyon için kesilme, ormancıların deyimiyle traşlanma girişimleri oldu. Bölgede yaşayanlar ise, ‘Bizlerin bireysel çıkar hedeflemeyen çığlığımıza kulak vermenizi, orman ekosistemimize daha fazla zarar verilmeden Milas Beçin/Çamovalı bölgesinde Endüstriyel Plantasyon projesini iptal etmenizi talep ediyoruz’ diyorlar.”

“ORMANLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ Mİ, ENDÜSTRİYEL PLANTASYON MU?”

Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Çevre Platformu Bilim Komisyonu Sözcüsü Doç. Dr. Semra Purkis ise, “Bahse konu alanlarla ilgili bilgi almak ve durdurmak için yapılan girişimlere verilen cevaplar genellikle ‘odun üretimi ihtiyacını karşılamak ve ormanı gençleştirmek için yapılan rutin ve teknik bir uygulama’ biçimindedir. Endüstriyel plantasyon doğal ormanların dışında uygun yerlerde ve uygun tekniklerle yapıldığında, odun ihtiyacını ve sanayinin odun hammaddesi talebini karşılamak için gerekli görülmektedir. Ancak, önceki yıllarla karşılaştırıldığında endüstriyel plantasyon adı altında yapılan kesimlerin hızlandığı ve genellikle orman içlerinde boşluklu alanlarda ya da doğal ormanlar kesilerek yapıldığı görülmektedir. Bu yanlış uygulamanın önünü daha da açacak ve özel şirketlerce yapılan bir işkolu haline getirecek hukuki düzenlemelerin de hızla yapıldığına tanık olunmaktadır. Buna neden olarak nüfus artışı, toplam endüstriyel odun arz açığı, sanayinin artan odun talebi, Eski Sovyetlerden yapılan uygun fiyatlı odun ithalatının azalması, Türk Lirasının değer kaybı dolayısı ile ithalatın pahalanması gösterilmektedir. Oysa kanunun uzmanları Türkiye’nin odun ihtiyacının yurtiçinden hali hazırda karşılanabilir düzeyde olduğunu ya da çok az ithalat gerektirdiğini belirtmektedirler. OGM’nin stratejik planlarına yansıyan bazı ifadelere bakıldığında asıl amacın yurtiçi ihtiyacın karşılanmasından öte ihracat olduğu görülmektedir” dedi.

“MilastaOrmanlarınKesilmesiniDurdurun” sloganıyla MUÇEP tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.