Miting gibi eylem

Fethiye’nin dünyaca ünlü Kumburnu ve Belcekız plajlarının işletme hakkının özel bir şirkete verilmesine tepki gösteren yaklaşık 2 bin Fethiyeli Ölüdeniz’de eylem yaptı. Saklıkent kanyonunun işletmesinin AK Partili Seydikemer...

Miting gibi eylem

Fethiye’nin dünyaca ünlü Kumburnu ve Belcekız plajlarının işletme hakkının özel bir şirkete verilmesine tepki gösteren yaklaşık 2 bin Fethiyeli Ölüdeniz’de eylem yaptı. Saklıkent kanyonunun işletmesinin AK Partili Seydikemer Belediyesi’ne verildiğini hatırlatan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Saklıkent’i ihaleye çıkmadan verilebilecek yerler kapsamında  Seydikemer Belediyesi’ne veren zihniyet burayı ne için Fethiye’ye vermiyor” dedi.

Saatcı konuşmasının sonunda, “İllaki bir renk sevdası aranıyor ise, bizim rengimiz bellidir. Bizimde rengimiz kırmızı–beyazdır” ifadelerini kullandı.

Ölüdeniz'deki Kumburnu ve Belcekız halk plajlarının işletme hakkı,  Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Muğla El Sanatları Şirketi (MELSA)’dan alındı. MELSA, geçen 23 Haziran’da plajdaki şezlong ve plaj şemsiyelerini tahliye ederek işletmeyi Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne devretti. Yeniden ihaleye çıkarılan Kumburnu ve Belcekız plajlarının, giriş kapısı, otopark ve su sporları faaliyetlerinin MUÇEV Turizm Şirketi, büfe, kafeterya, şemsiye ve şezlongların ise ihaleyi kazanan özel bir firma tarafından işletileceğinin duyulması Fethiye’deki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmcileri ayaklandırdı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, turizmci ve vatandaşlar bugün Kumburnu Plajı girişinde eylem yaptı. Fethiye Belediye Bandosu’nun da yer aldığı eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Kumburnu Plajı girişinde toplanan eylemciler Belcekız Plajı’na yürüyüşe geçti. Ellerinde ‘Fethiye’nin suçu ne?’, ‘Plajımızı geri istiyoruz’, ‘Ölüdeniz Fethiye’nindir’, ‘Bacasız sanayiyi ateşe verme’ yazılı dövizler taşıyan eylemciler alkış ve ıslıklarla plajların özel şirkete ihale edilmesini protesto etti.

“Plajların işletmesi Fethiye’ye verilsin”

Tek tek söz alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri plajların işletilmesinin Fethiyelilere verilmesini istedi. Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mümtaz Kökten Fethiye’de Ölüdeniz’i işletebilecek birçok sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek bu doğrultuda Fethiye Kaymakamlığı ve Muğla Valiliği’nde yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını söyledi. Yıllardan bu yana plajın kar amacı güden özel şirketlerden alınması için mücadele ettiklerini hatırlatan Kökten, bugünden itibaren Fethiye Belediyesi’nin de destekleriyle davalarına daha güçlü sahip çıktıklarını dile getirdi.

STK’lar:İhalenin iptalini istiyoruz.

Ölüdeniz plajlarının kar amacı güden Fethiye dışından şirketlerce işletildiğini vurgulayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Çıralı ise ihalenin iptalini istedi.

Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir de Fethiye’ye ait değerlerin Fethiyeliler tarafından işletilmesi gerektiğini söyledi. Eyleme katılanların hiçbir siyasi ve maddi beklentisi olmadığını anlatan Soydemir, plaj işletmesini alana kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Fethiye’nin şimdiye kadar kendi derdini kendisi çözdüğünü ifade eden Fethiye Esnaf Kefalet Odası Başkanı İsmail Başoğlu ise, “Turizmciler burada iş aş yaratmaya çalışırken, kapalı kapılar arkasında yapılan ihaleler ile Fethiye’nin değerlerinin ihale edilmesi zorumuza gitmiştir. Biz esnaf temsilcileri olarak diyoruz ki, sermaye ise bizde var, inanç var, güç var. Kumburnu plajını istiyoruz. Biz Fethiye olarak devletimize de adam gibi vergimizi ödemek istiyoruz” dedi.

“Buranın Fethiyeliler tarafından işletilmesi kadar doğal ne olabilir?”

Son olarak söz alarak kürsüye gelen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, yıkmadan, dökmeden, kırmadan hak ettiklerini talep etmek için Ölüdeniz’de buluştuklarını söyledi. Sadaka istemediklerini vurgulayan Saatcı, “Allah bize bu doğal güzellikleri bahşetmiş. Burada yaşayan insanların bu güzelliklere ihtiyacı var. Bu insanlar Medine dilencisi gibi sadaka istemiyor. Sadece coğrafyanın kendisine bahşettiği bu güzelliklerin kendileri tarafından işletilmesini istiyor. Bundan daha doğal ne olabilir. Yani Fethiye’de hiç mi işe yarar adam yok. Fethiye işe yaramaz insanlardan mı kurulu?” diye sordu.

Melsa Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiği için mi devredildi?

Fethiyelilerin de işletmecilik yapabileceğini aktaran Saatcı, Fethiyeli STK’lar tarafından kurulan Esnaf Hastanesi örneğini verdi. Başkan Saatcı, “Burada görev yapan eski belediye başkanı arkadaşımız, ‘MELSA burayı çok iyi işletiyor. Devam etsin’ demişti. Peki, Neden MELSA’nın elinden alındı. MELSA, Muğla İl Özel İdare kapanınca Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Büyükşehir belediyesi acaba iktidar partisinden olsaydı, aynı olay yapılır mıydı? O zaman burası büyükşehir de kalsaydı. Büyükşehir başka siyasi partiden olduğu için, MELSA da ona kaldığı için, MELSA feshedildi. Arkasından da çok acele Çevre Bakanlığı bünyesinde bir çevre vakfı kuruldu. Sanki yangından mal kaçırılıyormuş gibi bu yerler farklı insanlara ihale edildi. Madem burayı MELSA’ya bırakmayacaktınız, burayı tek bırakacağınız yer Fethiye idi. Fethiye Belediye Başkanını sivri dilli ve uç bir insan görebilirsiniz. Ama Fethiye’de esnafların esnaf odası var. Ticaret ve Sanayi Odası var. FETAV var. Ayrıca Ölüdeniz’e yıllardır hiç parası olmadan hizmet etmeye çalışan Ölüdeniz Kalkınma Kooperatifi var. İllaki bize verme. Bu arkadaşlara ver. Niye vermiyorsun? Devleti yönetenler adaletten ayrıldığı zaman her türlü felaket kapımızı çalmak üzeredir” dedi.

“ AK Partili diye verildiyse bir şey demiyorum”

Fethiye’de Ölüdeniz plajlarını işletebilecek birçok STK, dernek ve kooperatif olduğunu kaydeden Behçet Saatcı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Devleti yönetenler adaletten ayrıldığı zaman her türlü felaket kapımızı çalmak üzeredir. Seydikemer ilçemiz var, 15 kilometre ileride. Bunları kıskandığım için söylemiyorum. Orada da yine bizim ‘Saklıkent’ diye bir değerimiz var. Saklıkent’i ihale yasasının 51’e G maddesince, İhaleye çıkmadan verilebilecek yerler kapsamında’ Seydikemer Belediyesi’ne veren zihniyet burayı ne için Fethiye’ye vermiyor. Birileri bunun cevabını bize vermek zorunda. Bize deyin ki, ‘Siz şundan şundan dolayı burayı beceremezsiniz, ondan size vermiyoruz. Ramazan ayının bu güzel gününde günü siyasetle kirletmek istemiyorum. Ancak şunları da söylemek zorundayım. Seydikemer Belediyesi ‘Adalet ve Kalkınma Partili’ diye Saklıkent verildiyse lafın bittiği yerdir. Amaç bu ören yerlerinin Fethiyeliler tarafından işletilmesidir. Sesimizi ister duyarlar, ister duymazlar. Ancak biz bu isyan bayrağını sesimizi duyacak ana kadar gönde tutmaya devam edeceğiz. İllaki bir renk sevdası aranıyor ise, bizim rengimiz bellidir. Bizimde rengimiz kırmızı–beyazdır. Hepinize teşekkür ediyorum”

Bu haber toplam 115 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.