Milas'ta diyabet testine yoğun ilgi

Muğla Büyükşehir Belediyesinin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle il genelinde ve Milas’ta da gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirme, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.Muğla...

Milas'ta diyabet testine yoğun ilgi

Muğla Büyükşehir Belediyesinin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle il genelinde ve Milas’ta da gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirme, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için il genelinde gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve bilgilendirme hizmeti vatandaşlar tarafından ilgi gördü.

Sağlık ekipleri, Milas Salı Pazarı’nda ve tüm ilçelerde kan şeker ölçümünü gerçekleştirdi. Kan şekeri değerleri normalin üstünde olduğu tespit edilen vatandaşları da ilgili sağlık birimlerine yönlendirmesini yaptı.

Diyabet hastalığının çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden sağlık personelleri, “Şeker (diyabet) hastalığı ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Diyabetin nasıl bir hastalık olduğunu anlayabilmek için öncelikle insan vücudunun işlevlerini yerine getirirken gerekli olan enerjiyi nasıl sağlayacağını bilmek gerekir. İnsan vücudunun enerji ihtiyacı yiyeceklerdeki karbonhidrat (şeker), protein ve yağlardan sağlanır. Sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına geçen bu besin öğelerinin en önemlisi glikoz adı verilen basit şekerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücuttaki tüm organların enerji kaynağıdır. Glikozun enerji sağlayabilmesi için kan akımından ayrılarak vücut hücrelerinin içine girmesi gerekmektedir. Glikozun kanı terk ederek hücrelerin içine girmesini pankreas adı verilen organdan salgılanan insülin hormonu sağlamaktadır. Pankreastan insülin hormonunun salgılanmasının azalması veya salgılanan insülinin yeterli etkiyi gösterememesi durumunda kan şekeri yükselerek diyabet ortaya çıkar. Diyabeti sadece kan şekeri yüksekliği olarak düşünmek hastalığı çok basite almak olur. Çünkü diyabet, zamanında teşhis ve düzenli takip tedavi edilmezse birçok organda hastalıklara yol açar” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekiplerinin; 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği kan şeker testi ölçümüne katılan Milaslı 51 yaşındaki Soner Ertuğrul, açlık kan şekeri ölçümünün ardından ‘şeker hastası’ olduğunu öğrendi. Sağlık ekiplerine, ilk defa kan şekeri ölçümünü yaptırdığını ve değerlerinin yüksek çıkmasının ardından kendisini bir sağlık kuruluşuna sevk ettiklerini ifade eden Ertuğrul, “Geçtiğimiz 2016 yılında, Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri, Diyabet Haftası nedeniyle Milas’ta kan şekeri ölçümü yaptı. Ben de kendi şeker değerimi merak edip, sağlık ekiplerine test yaptırdım. Test sonucunda değerlerim yüksek çıktı. Ekipler, benim bir iç hastalıkları uzmanına görünmemi tavsiye ettiler. Doktora gittiğimde, Diyabet hastası olduğumu öğrendim. Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekiplerine çok teşekkür ederim. Onların sayesinde hastalığımın erkenden farkına vardım. Çok yararlı bir uygulama. Mutlaka vatandaşlarımız kan şekerini ölçtürmeli. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Birimi, Diyabet Haftası kapsamında: bugün Ören Mahallesi’nde, yarın Güllük Mahallesi’nde, 17 Kasım Cuma günü Bafa Mahallesi’nde, 21 Kasım Salı günü Selimiye Mahallesi’nde ve 23 Kasım Perşembe günü ise Beçin Mahallesi Karayolu mevkisinde ücretsiz kan şekeri ölçümü yapacak. (İHA)

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.