Milaslılar deprem riskinden kurtuluyor

Milas’ta depreme dayanaksız konut sahipleri kentsel dönüşüm çalışmaları içinde devlet desteği ile deprem riskinden kurtuluyor.Milas ilçesinde deprem riski taşıyan binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınabilmesi için...

Milaslılar deprem riskinden kurtuluyor

Milas’ta depreme dayanaksız konut sahipleri kentsel dönüşüm çalışmaları içinde devlet desteği ile deprem riskinden kurtuluyor.

Milas ilçesinde deprem riski taşıyan binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınabilmesi için bir mühendislik firması tarafından, kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları kabul edilmeye başlandı.

2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren bir mühendislik firması, Milas halkının da kentsel dönüşüm çalışmalarından faydalanması gerektiğini belirtti. “Kentsel Dönüşüm ile afetlere hazır bir Milas” sloganıyla düzenlenen toplantıda bilgi veren İnşaat Mühendisi Gökhan Güneş ve Ayşegül Semerci Güneş, kentsel dönüşüm kapsamına müstakil, apartman türünde evlerin yanı sıra gecekondu durumundaki evlerinde girebileceğini söyledi.

Kentsel dönüşüm köyleri de kapsıyor

Türkiye 'de her afet meydana geldikten sonra afetzedelere yardım edildiğini ve afetlerle birlikte yönetmeliklerinde düzenlendiğini belirten İnşaat Mühendisi Gökhan Güneş, sosyal sorumluluk projesi olan ‘Kentsel Dönüşüm’ kapsamına köylerin de girdiğini söyledi.

Güneş, “İlk kez 6306 sayılı Kanunla afet meydana gelmeden önce afet riski gözetilerek tedbir alınması ön görülmüş, böylece gelebilecek can ve mal kaybının yaşanmaması hedeflenmiştir. Ülkemizin kaçak yapılardan ve afet riski taşıyan binalardan arındırılması için yapıların yenilenmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm Türkiye'de olduğu gibi Muğla ilinde de bu büyük sosyal sorumluluk projesi olan kentsel dönüşümü desteklemektedir. Evinin depreme dayanıklı olmadığını, düşünen vatandaşların tek yapması gereken Türkiye genelinde Çevre Şehircilik Bakanlığı bağlı yetkili mühendislik firmalarına Kentsel Dönüşüm'e başvurması yeterli oluyor” dedi.

Yapılan başvurunun ardından binada yapılan incelemeler sonucunda deprem risk raporunu hazırlayıp, bakanlıktan onayını alarak binayı kentsel dönüşüm kapsamına sokabileceklerini belirten İnşaat Mühendisi Güneş, rapor dahilinde binanın yeniden inşasının ya da gereken güçlendirmesinin yapıldığını işaret etti.

Evlerin değeri de artıyor

Mevcut depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış binaların depremlerde ciddi can ve mal kaybına neden olduğu, Gölcük, İzmit, Adapazarı, Erzincan ve en son Van depreminde

yaşanılanlardan ders alınması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisi Ayşegül Semerci Güneş, verilen devlet destekleri ve şartları hakkında şunları kaydetti;“Kentsel dönüşüm kanunu ile depreme dayanıksız, eski, ekonomik ömrünü tamamlamış evinizi, binanızı, işyerinizi başka bir yere kaydırma korkusu yaşamadan kentsel dönüşüm avantajlarından yararlanarak yeniden inşa edebilirsiniz. Kentsel Dönüşüm Türkiye'deki eski, depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsamaktadır. Kentsel dönüşümden iskanlı, kat îrtifaklı binalar ile arsa tapulu kaçak binalar, gecekondular da yararlanabilir. Binanın yeniden inşaatı ve tüm kararlar için binada 2/3 çoğunluk yeterlidir. Mülk sahipleri 100 bin TL aylık yüzde 0.35-yüzde 0.60 faiz oranları ile Devlet Teşvikli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabilir. Mülk sahipleri 18 ay boyunca aylık 300-650 lira geri ödemesiz Kentsel Dönüşüm kira yardımı alabilirler. Yeni binanızı istediğiniz müteahhide yaptırabilirsiniz. Eski, depreme dayanıksız binanız Kentsel Dönüşüm ile depreme dayanaklı hale gelecek ve çocuklarınıza güvenli bir mülk bırakacaksınız. Eski dairenizin değeri; kentsel dönüşüm ile en az bir buçuk kat artacak. Kentsel Dönüşüm Kapsamına giren binanızın yeniden inşası sırasında tüm belediye harçları, noter harçları, vergi muafiyetlerinden yararlanabilirsiniz. Ev sahipleri çok uygun koşullarda kentsel dönüşüm kredisi kullanarak ikinci ev sahibi olabileceklerdir. Kiracılarda uygun kentsel dönüşüm kredisi ile ev sahibi olabileceklerdir.”

Bu haber toplam 133 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.