Milaslı doçente büyük sorumluluk

Dünyada benzerleri sadece A.B.D ve bazı Batı Avrupa ülkelerinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek “Prostat Görüntülemesi Mükemmeliyet Merkezi”, aslen Milas doğumlu olan Doç. Dr. Ahmet Tuncay Turgut’un sorumluluğunda Ankara Eğitim...

Milaslı doçente büyük sorumluluk

Dünyada benzerleri sadece A.B.D ve bazı Batı Avrupa ülkelerinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek “Prostat Görüntülemesi Mükemmeliyet Merkezi”, aslen Milas doğumlu olan Doç. Dr. Ahmet Tuncay Turgut’un sorumluluğunda Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği’nde kuruldu.

Erkeklerde en sık görülen kanser olan ve erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle, teşhisi çoğu kez geciken ve ancak düzenli kontroller sayesinde tanı konabilen prostat kanseri daha çok 50 yaş üzerindeki erkekleri etkiliyor.

Ülkemizde ilk kez Ankara’daki bu merkezde kullanılan ve görüntüleme teknolojisindeki ilerlemeler neticesi birkaç yıl önce A.B.D’de geliştirilen “Artemis” isimli cihaz sayesinde prostat hastalıkları doğru bir şekilde teşhis edilebiliyor. Merkezde, prostat hastalıklarının tanısına yönelik olarak özel tasarlanmış MR cihazıyla gerçekleştirilen incelemeler yapılıyor ve şüphelenilen bölgelerden, “Artemis” isimli üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi cihazı ile parça alınarak prostat kanserinin tanısı kolayca ve hızlı bir şekilde konabiliyor. Şimdi, Ankara’da hizmet veren sistemin önümüzdeki dönemde, prostat kanserinin tedavisinde de büyük bir çığır açacağı ümit ediliyor.

Prostat kanseri teşhis ve tedavisi alanında dünyanın sayılı bilim adamları arasında kabul edilen Doç. Dr. Ahmet Tuncay Turgut’un prostat hastalıklarının tanısı konusundaki çok önemli çalışmaları, çok sayıda bilimsel makalesi ve uluslararası alanda yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor. Kendisi, her yıl dünyanın pek çok ülkesinde çalışma alanıyla ilgili konferanslar vermek üzere davet ediliyor. Ayrıca, alanında dünyanın en saygın meslek örgütleri arasında kabul edilen Avrupa Ürogenital Radyoloji Derneği’nin Prostat Kanseri Çalışma Grubu’nda üye olarak görev yapan Dr. Turgut, halen 26 ülkenin üyesi olduğu Avrasya Radyoloji İnisiyatifi Kurucu Eşbaşkanlığı görevini yürütüyor.

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.