Milas’ın Kent Belleği oluşturulacak

Milas Belediyesi’nin başlattığı Kent Belleği Müzesi ve Arşivi kurulması ile ilgili bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Milas Belediyesi KUDEB birimi ile birlikte müze ve arşivin kurulmasıyla görevlendirilen...

Milas’ın Kent Belleği oluşturulacak

Milas Belediyesi’nin başlattığı Kent Belleği Müzesi ve Arşivi kurulması ile ilgili bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Milas Belediyesi KUDEB birimi ile birlikte müze ve arşivin kurulmasıyla görevlendirilen Prof. Dr. Engin Berber, daha önce, Milas Kaymakamı Fuat Gürel’i ,yerel basın kuruluşlarını, Meclisi üyeleri ve daire amirlerinin bilgilendirilmesi amacıyla bir toplantı düzenlenmişti.

Toplantıların devamı olarak ta Bugün Milas Esnaf Ve Sanatkarlar Odası,Gaziler Derneği,Muhtarlar Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneğine ziyaret edildi.

Ziyarete Milas Belediye Başkanı Zeynep Mat,Milas Belediyesi KUDEB Birimi sorumlusu İsmail Ernur Öztekin ve Prf Dr. Engin Berber Katıldı .

İlk olarak Belediye KUDEB birimi sorumlusu Arkeolog Ernur Öztekin, kısa bir bilgilendirme yaparken; “Bildiğiniz gibi yakın zamanda Milas Kültür Rotası’nı gerçekleştirdik. Baltalıkapı’dan başlayarak belirlediğimiz bu rotanın üzerinde Çöllüoğlu Hanımız var bildiğiniz gibi. Restorasyonu bitti. Nasıl kullanılacağı konusunu da büyük ölçüde şekillendirdik. Alt kata, geleneksel zanaatkarlarımızdan birer örneğin ve Milas yemeklerinin sunulacağı bir lokantanın yer alacağı hanın üst katında kültürel faaliyetler yer alacak. Bu kapsamda, hanın üst katında bir Milas Kent Belleği Müzesi ve Arşivi kurmayı hedefliyoruz. Buranın bir kısmı da Üniversitemizin el sanatları üretim ve sergi alanı olarak kullanılacak. Milas Kent Arşivi ve Müzesi’nin kuruluş çalışmalarını ise, daha önce Ödemiş ve Kuşadası Kent Arşivi ve Müzesi’ni kuran değerli hocamız Prof. Dr. Engin Berber ve 15 kişilik ekibi kuracaklar. Yaklaşık bir yıl sürecek çalışmalar süresince çeşitli bilgilendirme ve danışma toplantılarımız sürüyor. Bugün de hocamız sizlere çalışmalar hakkında bilgi verecek” dedi

Prof. Dr. Engin Berber ise,  daha önce Ödemiş ve Kuşadası Kent Arşivi ve Müzesi’ni 15 kişilik bir ekiple kurduklarını belirterek, kendisinin Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma yöntemleri üzerine doktora ve tez çalışmaları dersleri verdiğini belirtti. Berber,  akademik hayatının yaklaşık üçte birinin müze ve arşivlerde geçtiği için konuyu teorik olarak iyi bilmelerine karşın, bir benzetmeyle, Ödemiş Müzesi ve Kent Arşivi’nin kendisi ve ekip arkadaşları için çıraklık dönemi, Kuşadası Müzesi ve Kent Arşivi çalışmasının ise kalfalık dönemi olarak nitelenebileceğini belirterek, oldukça deneyim kazandıklarını vurguladı.

Yapmak istedikleri Kent Arşivi ve Müzesi’nin üç yönü olduğunu belirten Prof. Berber; “Öncelikle bir Uzmanlık Kütüphanesi oluşturulacak.  Milas’la ilgili olarak daha önce yayınlanmış tüm eserlerin mümkünse orijinallerinin, temin edilemezse, fotokopi ya da taranmış örnekleri bulunacak.  Milas’la ilgili araştırma yapmak isteyenlerin yanısıra, vatandaşlar da çeşitli açılardan bu Kütüphaneyi kullanabilecekler. Daha önceki çalışmalarımızda, belediyenin elindeki karar defterleri, evlendirme defterleri, mezarlık bilgileri vb. gibi pek çok arşiv değerlendirildi. “dedi.

Berber, 80 yaşından daha eski olan geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait her türden taşınabilir kültür varlığının sergileneceği ve arşivleneceği eşyaların derleneceğini ve belli temalı odalarla bu eski eserlerin, çeşitli canlandırmalarla da sergileneceğini belirtti.

Bu dönemlere ait her türden fotoğrafların da derlenerek sergileneceğini belirten Prof. Dr. Berber; “ Amacımız  gelecekte de elde edilecek belgeler, fotoğraflar ve eşyalarla, sürekli olarak yenilenebilir ve zenginleşecek bir kent arşivi ve müzesi yaratmak. İnsanların müzeye sadece bir kez görmek için gelmesinden ziyade, sık sık ziyaret etmek ve buradan yeni bilgiler edinebilmesi amacını güdüyoruz

Bu yönde, önümüzdeki dönemde çeşitli bağış çağrılarının yapılacak.  Bağışlarla elde edilecek materyaller dışında, gerektiğinde uzak yerlerdeki Milas’a ait materyallerin de satın alınması yoluna gidilecek.” Diye konuştu.

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.