Milas’ın altından tarih fışkırıyor

Muğla’nın Milas ilçesi Selimiye beldesi Derince Köyü çevresinde inşası devam eden Derince Barajı’nın yol yapım çalışmaları sırasında tarihi eser kalıntılarına rastlandı.Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey’in verdiği...

Milas’ın altından tarih fışkırıyor

Muğla’nın Milas ilçesi Selimiye beldesi Derince Köyü çevresinde inşası devam eden Derince Barajı’nın yol yapım çalışmaları sırasında tarihi eser kalıntılarına rastlandı.

Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey’in verdiği bilgiye göre, Günlük Köyü yakınlarında eski yolun baraj suları altında kalacak olması sebebi ile köye alternatif yol yapım çalışmalarına başlandı. Gecede devam eden çalışmalar sırasında tarihi kalıntılar fark edilince çalışmalar durdurularak Milas Müze Müdürlüğü tarafından Koruma Kuruluna sunulan raporla alanda kurtarma çalışmalarına başlandı.

Sponsor aracılığı ile temin edilen işçilerle Milas Müze Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü kurtarma çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait olduğu sanılan bir kilisenin kalıntıları bulundu.

Çalışmalar 10-15 gün içinde tamamlanarak net sonuca ulaşılmaya çalışılacağı bildirilirken, alanda yapı kalıntısı bulunduğu takdirde önümüzdeki yıl projesi sunularak kazı çalışmalarına başlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, “Gecen hafta jandarma yetkililerinin müdürlüğümüze haber vermesi üzerine gerekli inceleme ve çalışmalarda bulunduk. Çalışma kapsamında arkadaşlarımız da gerekli incelemelerde bulundu. Müze uzmanlarımızın incelemesinden sonra buradaki baraj alanının tahliyesi ile ilgili açılan yol çalışması sırasında büyük ihtimalle bir Geç Roma ve Bizans Dönemlerine ait mimari parçalara ulaşıldığı bilgisi geldi. Arkasından yerel imkânlarla baraj yetkililerinin de desteği ile burada kurtarma kazısına başladık. 10-15 günlük süre içersinde buradaki çalışmaları tamamlayarak buradaki yapının ne olduğunu anlamaya çalışacağız. Arkasından raporlarımızı koruma kuruluna ve genel müdürlüğümüze ileteceğiz. Arkasından da herhangi bir yapının temellerine ulaşmamız durumunda önümüzdeki yıl kazı projesini hazırlayarak genel müdürlüğümüze sunup Muğla Üniversitesi ile işbirliği içinde buradaki kazılara devam etmeyi düşünüyoruz. Üzerinde haç motiflerinin olduğu geç dönemlere ait bir kilise kalıntısıyla karşılaşacağımızı umuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 133 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.