Metan Gazı Faciası duruşması başladı

Milas ilçesinde atık su terfi istasyonunda 7 işçinin ölümü ile sonuçlanan metan gazı faciasının  ilk duruşması yapıldı. Duruşmaya taraflar katılırken, İsrail ve İsviçre’deki sanıkların talimat ile ifadelerinin alınması...

Metan Gazı Faciası duruşması başladı

Milas ilçesinde atık su terfi istasyonunda 7 işçinin ölümü ile sonuçlanan metan gazı faciasının  ilk duruşması yapıldı. Duruşmaya taraflar katılırken, İsrail ve İsviçre’deki sanıkların talimat ile ifadelerinin alınması için diplomatik kanallar ile irtibata geçileceği bildirildi.

Milas ilçesinde geçen yıl 17 Haziran tarihinde bir atık su terfi istasyonunda metan gazı sıkışması sonucu 7 işçinin ölümü ile ilgili davanın ilk duruşması yapıldı.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 4 sanık katılırken, metan gazı faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri de duruşmada hazır bulundu. Davada aralarında şirket sahibi ve yöneticilerinin de bulunduğu 21 kişi hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümü”ne sebebiyet vermekten 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşma çıkışı gazetecilere açıklama yapan ailelerin avukatı Murat Kemal Gündüz, davanın üç aşamalı olarak sürdüğünü söyledi. Gündüz, “7 kişinin ölümü ile ilgili davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Davada 21 sanık var. 5 sanık Akfen Holding bünyesindeki üst düzey yönetici ve terfi istasyonunu yöneten şirketin yöneticileri, 16 kişi ise İller Bankası çalışanı. İller Bankası terfi istasyonunu yaptırmış, fakat kesin kabul yapmadan geçici kabul ile ve havalandırma sistemi yapılmadan Akfen firmasına devretmiş. Akfen firması 5 yıl olmasına karşın yeni bir yapılanma olmadan, havalandırma yapılmadan kaza gününe kadar çalıştırmış. Kaza tarihinde 7 işçi hayatını kaybediyor. Bugün tanık ifadeleri alındı. Tanık ifadeleri ile bunun bir iş kazası değil, bir iş cinayeti, hatta bir katliam olduğu ortaya çıktı.Ölen kişi sayısının fazlalığı ve olası kasta varan bir kusur ağırlığı gördüğümüzden dolayı tutuklama taleplerimiz de reddedildi. Hiçbir zaman gaz maskesi ve gaz uyarıcı cihaz olmadan o terfi istasyonuna temizliğe indirildiklerini, oradaki elimatör denilen bir makinenin bozukluğu nedeniyle sık sık buraya temizlik için inilmesi nedeniyle bu ölümlerin yaşandığı ortaya çıktı. Maalesef 75 liralık maske ve 750 liralık göz ölçüm cihazı alınmadığı için 7 insan iş cinayetinde hayatını kaybetmiş oldu. Bu mevcut dava dışında Çalışma Bakanlığı hakkındaki suç duyurumuzdan dolayı savcılık tarafından bir takipsizlik kararı verildi. Bu takipsizlik kararının da kaldırılması için Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunduk. Halihazırda üç ayaklı bir dava süreci var. İşçi tanıklardan bir kısmı daha evvel de temizlik için girdiklerini, hatta ölenlerden bir kişinin aynı olayı daha önce de yaşadığını ve fenalaşarak dışarı çıkmak zorunda kaldıklarını beyan etti. İşletme müdürünün böyle bir yeri yönetme gibi bir kapasitesi yok. 2 yıllık okul mezunu ve böyle bir eğitim almamış. Doğrudan bu kişinin şirket tarafından sorumluluk ona aittir diye bir suçlaması var ölen kişi için” dedi.

Yaklaşık bir yıl önce yaşanan kazada Tepe-Akfen Su ve Kanalizasyon İşletmesi Güllük Şube Müdürü Mustafa Öztürk (39), beraberindeki elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48), Serkan Miral (27) hayatını kaybetmişti.

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.