Mermercilerin Kümelenme Stratejisi

MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Güney Ege Bölgesinde Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı’ Muğla protokolü ile mermer sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.Muğla Sıtkı Koçman...

Mermercilerin Kümelenme Stratejisi

MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Güney Ege Bölgesinde Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı’ Muğla protokolü ile mermer sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doğaltaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (MUDAUM), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü ve MÜSİAD Muğla Şubesi işbirliği ile düzenlenen ‘Güney Ege Bölgesinde Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı’ Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde 28 Nisan Salı günü gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Türkiye’deki mermer rezervlerinin yüzde 30’unun Muğla’da bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Mermer sektöründe emek veren işçilerimiz, kendi ekonomik düzenlerini bozmadan yaşadıkları köy ve beldelerde geçimlerini sağlayabilmektedirler. Mermer sektörü sayesinde köylerde istihdam sağlanabildiği için köyden kente bir işgücü göçü yaşanmamaktadır. Bu sayede Muğla’da nüfusun homojen olarak yayılmasına önemli bir katkı sağlanmaktadır.”

Karakuş: İhracatta  azalma sözkonusu

“Sektörün üyelerimize yönelik sorunlarını tespit ediyor ve bunların çözümüne yönelik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen Başkan Karakuş bu sorunları şu şekilde değerlendirdi: “Son yıllarda orman arazi kullanım bedellerinin yükselmesi ve işletme izin belgelerinin çok uzun sürede veriliyor olması sektöre yönelik ciddi bir zaman kaybı oluşturmaktaydı. Bu sıkıntıları bulunduğumuz her ortamda dile getirerek yetkili mercilere ulaştırmış bulunmaktayız. Arazi kullanım bedellerinde bir düşme yaşandı. Yaptığımız çalışmalar ve uyguladığımız lobicilik faaliyetleri ile  bekleyen dosyaların kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlıyoruz. Türkiye mermer ihracat rakamları dikkate alındığında 2014 yılında yüzde 5 oranında bir azalma yaşandığını görmekteyiz. 2013 yılında mermer ihracatı 2 milyar 222 milyon iken bu rakam 2014 yılında 2 milyar 128 milyona düştü. İhracat rakamlarımızda yaşadığımız bu düşüşün sebebinin Irak, Libya, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı sorunlar olduğunu düşünüyorum. 2014 yılında bu ülkelerde daha normal bir seyir görülseydi ihracat rakamımızda yaklaşık olarak yüzde 5-10 arasında bir artış yaşanması kaçınılamaz bir gerçektir. Mermer sektöründe hizmet veren üyelerimizin ortak sorunu enerji maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, mermerler işlenmemiş ve blok olarak ihraç edilmektedir. Bu sebeple mermer ihracatından daha yüksek kar marjları sağlanabilecekken, blok olarak gönderildiği için istenilen oranlara ulaşılamamaktadır.”

Konuşmasının sonunda sektörel kümelenmenin önemine dikkat çeken Başkan Karakuş, “Kümelenme yöntemi uluslararası rekabetçiliği elde etmek için kullanılmakta, rekabetçiliğin altında ise verimlilik ve inovasyon yatmaktadır. Bu noktada inovasyonun önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Günümüzde işi yapış şekillerimizi de değiştirmemiz gerekmektedir. Sektörde hayata geçirilecek olan yeni çalışma ve uygulamalar  ile ürünlerimiz daha yüksek katma değerler sağlayarak ihracatlarımızda önemli artışlar sağlayabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Karakuş’un ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Muğla İl Müdürü Ahmet Bayramer, Bakanlığın, Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesi yönündeki çalışma ve destekleri hakkında bilgi vererek katılımcıları bilgilendirdi. Müdür Bayramer ayrıca kümelenmenin önemine dikkat çekerek toplantının konuşmacılarını, katılımcılara tanıttı.

İl Müdürü Ahmet Bayramer’in ardından söz alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, kümelenmenin 90’lı yıllarda görülüp başarılı olduğunun anlaşılması üzerine tüm dünyada örnek alındığına dikkat çekerek konuşmasına başladı. “Paydaşları bir araya getirerek bir sinerji oluşturmak ve bu enerji ile de daha güzel rekabet edebilmek.” diyerek  kümelenmenin önemine vurgu yapan Rektör Yardımcısı Aydoğan, bu kültürü geliştirebilmek adına çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyerek, bu çalışmalar kapsamında üniversite olarak üstlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Vali Çiçek: “Muğla markasıyla dünyada söz sahibi olmalıyız

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’da mermer sektörünün gelişmesi için çalışmalarını sürdüren ve mermerciliğe önem veren kurum ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerini ileterek konuşmasını başlattı. Muğla’daki ocaklardan çıkarılarak yurtdışına gönderilen mermerlerin dünya çapında marka haline gelmesi için çalışma yürütülmesi gerektiğini belirten Vali Çiçek, mermer sektörünün her zaman yanlarında olduklarını ve sorunlarının çözümü için çaba gösterdiklerini ifade etti. Vali Çiçek: “Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor. Muğla’daki ocaklardan çıkarılan mermerler yurtdışına ihraç ediliyor. Biz burada bilgiyi gelişen çağa uyarlayıp teknolojiyle buluşturarak çalışma yapmalıyız. Kendi markamızı oluşturup Muğla markasıyla dünyada söz sahibi olmalıyız.” dedi. Vali Çiçek, kümelenmelerin işletme ve kuruluşların teknoloji ve becerilerinin birbirleri ile uyumlu olduğunu, kümelenme sayesinde hem işletmelerin hem de bölgenin rekabet gücünün artacağını dile getirdi.

Toplantı, ‘Kümeleme ve Kümelenme Politikaları’, ‘Kümelenme Destek Programı’, ‘Türkiye ve Dünya’daki Kümelenme Çalışmaları ve Başarı Örnekleri’ konularının işlenmesi ile sürdü.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.