Mermerciler sorunlarla boğuşuyor

Mermer sektörünün sıkıntılarını anlatan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, dünya’nın en pahalı mazotunu kullandıklarını, enerji ve işçiliğin de pahalı olduğunu diğer ülkelerle rekabet etmekte zorlandıklarını...

Mermerciler sorunlarla boğuşuyor

Mermer sektörünün sıkıntılarını anlatan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, dünya’nın en pahalı mazotunu kullandıklarını, enerji ve işçiliğin de pahalı olduğunu diğer ülkelerle rekabet etmekte zorlandıklarını söyledi. Koçar  “Bu şartlar böyle devam ederse istihdam düşecektir” dedi.

Muğla Mermeri, dünya ve ülke pazarlarından aranan bir marka olmasının yanında, Muğla ve çevresine çok büyük ekonomik girdiler sağlıyor ve önemli istihdam sağlıyor. Muğla’nın önde gelen sektörlerinden birisi mermercilik son yıllarda önemli sorunlarla boğuşuyor. Muğla’nın tanıtımda önemli rol alan mermer sektörü gün geçtikçe düşüş yaşıyor.  Mermer sektörünün yaşadığı sıkıntı ve zorlukları anlatan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, sıkıntıların aşılabilmesi için devletin yardımına ihtiyacı olduklarını söyledi.

Muğla’da 100 adet mermer fabrikası ve 70 adet mermer ocağının olduğunu ifade eden Koçar, 10 bin kişinin mermer sektöründe istihdam ettiğinin altını çizdi.

Koçar;” Muğla taşı şu an 37 ülkede ihracat yapılıyor. Bunun sonucunda Muğla’mız her yerde tanıtılıyor. Muğla’da bizim şöyle bir sıkıntımız var. Bir defa biz madenciyiz. Madencilik biliyorsunuz zor şartlar altında yapılır. Bir de memleketimizde öyle bir şey ki, enerji çok pahalı. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyoruz. Bizim mazot giderlerimiz işçilik giderlerinden sonra ikinci kademe oldu. Üçüncü kademe giderimiz elektrik. Hemen hemen Avrupa’nın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Bu pahalılıkta rekabet etmemiz bizi zorlandırıyor. Dünya globalleşmiş durumda herkes birbirinin rakibi. Çindeki bir mermerci Muğla’daki bir mermerciye rakip oluyor. Global olan bu dünya da artık insanların eşit şartlarda birbirleriyle yarışması lazım buda devlet politikasıyla olacak şeyler. Bunu ne ben nede bir başkasının kişisel olarak yapması mümkün değil. Çinle uğraşmak mümkün değil. Çünkü orada elektik, enerji, işçilik ucuz” diye konuştu.

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.