Mermer ve Çevre Çalıştayı yapıldı

Muğla’da turizm sektöründen sonra yıllık 300 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Mermer sektörünün temsilcileri Muğla’da ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayında bir araya geldi.Muğla mermer sektörünün artıklarının değerlendirilmesi...

Mermer ve Çevre Çalıştayı  yapıldı

Muğla’da turizm sektöründen sonra yıllık 300 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Mermer sektörünün temsilcileri Muğla’da ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayında bir araya geldi.

Muğla mermer sektörünün artıklarının değerlendirilmesi için Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla mermerciler Derneği tarafından ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlut Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Muğla Mermerciler derneği Başkanı Mustafa Ercan ve mermer sektörü temsilcileri katıldı.

300 milyon dolarlık ihracatı

Muğla’da 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirten Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “10 bin kişi doğrudan bu sektörden ekmek yiyor ve 10 bin kişi istihdam ediyoruz. Türkiye’nin 2017 yılındaki doğal taş ihracatı 2,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. Biz Muğla olarak da yaklaşık 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu da Türkiye genelindeki doğal taş ihracatının yüzde 15’ini bölgemizden sağlamış oluyoruz. Mermer ocağı açmak o kadar kolay bir iş değil. Türkiye Büyük millet Meclisi Araştırma Komisyonunun raporuna göre, bir kişinin madenci olabilmesi için 8 Bakanlıktan, 82 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslar arası sözleşme, 8 tüzük, 21 de değişik gruptan müracaat yapması ve izin alması lazım. Bu prosedürler de ortalama 1-2 yıl sürmektedir” derken, mermer artıkları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim aslında atığımız yoktur. Atık bir işe yaramaz. Mermer artıklarımızı yavaş yavaş talsit üretime dönüştürmeye başladık ama artıklarımızın tonajı ve miktarı oldukça fazla. Bu tesislerimizin artması gerekiyor. Bunu öncelikle meslektaşlarımızın mermercilerin yapması gerekiyor” dedi.

“Biz artık stabilize yoldan otobana çıktık”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Biz 25 yıl önce sadece Türkiye’de 25-30 milyar doğaltaş olarak ihracat yapan sektörden 2,5 milyar dolara yol alan ciddi bir sektörüz. Ama çok da lobimiz yok. Biz artık otobana çıktık. Biz stabilize yoldan bu başarıları sağlayan bu sektör yüzde 25 bu yıl büyüdü. Eğer biz bu yüzde 25’lik bantta kalırsak 16 milyar 400 milyon doları bulacak ve en önemlisi de hiçbir ithal girdisi olmayan bir para” dedi.

‘Muğla Beyaz’ı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, mermer sektörünün Muğla’nın yüzde 25’lik bir ihracatını yapar duruma geldiğini söyledi. Karakuş, Muğla Beyazı diye adlandırılan mermerin coğrafi işaret alması için başvurunun yapıldığını, bir yıl içinde patentinin alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karakuş, Muğla Beyaz’ın sertlik ve dayanıklılığı ile önemli bir marka olduğunu belirtti.

“Amacımız sorunu tespit ve çözüm getirmek”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, mermer ile ilgili gelecekteki beklentilerinin pozitif yönde olduğunu söyledi. Başkan Gürün, “Burada toplanmamızın amacı mermer ve çevre ile ilgili tespit. Sorun ve çözüm. Burada önemli olan bu sorunlar var mı? Var. Bütün sektörler olarak elbirliği ile nasıl çözüme getirebiliriz. Biz atığı, artığa, artıktan da ek ekonomik değerler çıkarmaya ne yaparak varabiliriz? Muğla özelinde Termik Santrallerde çok rahatlıkla kullanılabilecek bir olayın kurumlar arası ve bakanlıklar arası işbirliğinin koordinasyonu tam olarak kuramaması nedeniyle bir türlü bir gereklilik ve mecburiyet haline sokulamadı” dedi.

“Yol haritası için buradayız”

Mermer ile ilgili siyah-beyaz uçların bulunduğunun altını çizen Başkan Gürün, bir kesimin mermercilere karşı sürekli gardını almış durumda olduğunu söyledi. Gürün, “Bundan kurtulmamız lazım. Mermer ve mermerin ülkeye ve Muğla’mıza kattığı ekonomik değer, kesinlikle yadsınacak bir olay değil. Biz bunu bu tür çalıştaylarla ve toplantılarla bir yol haritası çıkarak en aza indirmek zorundayız. Bu yol haritası için buradayız” dedi.

Muğla Valisi Esengül Civelek, ekonomik kalkınmanın temelini oluşturan öncü sektör madencilik sektöründe mermerciliğin Muğla’nın ekonomik yapısı içerisinde çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti. Mermer üretim sonucundaki atıkların, artıkların miktarının artmasının sürdürülebilir doğa ve çevre koruma açısından endişe duyulduunu söyleyen Civelek, “Bugün çalıştayın amacı da bizi düşündüren bu noktalara çözüm önerileri geliştirebilmek” dedi.

Bu haber toplam 106 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.