Menteşe’den Cumhuriyet’e Fethiye

Göreve geldiği tarihten itibaren geçen 14 yılın çalışmalarını değerlendiren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, toplantıda “Menteşe Beyliği’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne Belgelerle Fethiye “ dalı kitabın tanıtımını...

Menteşe’den Cumhuriyet’e Fethiye

Göreve geldiği tarihten itibaren geçen 14 yılın çalışmalarını değerlendiren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, toplantıda “Menteşe Beyliği’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne Belgelerle Fethiye “ dalı kitabın tanıtımını da yaptı. Fethiye Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak 2000 adet basılan kitap Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yiğit ve Av. Ömer Karayumak tarafından hazırlandı.

8 ay da hazırlanan kitap için Fethiye ile ilgili Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunan belgeler tek tek taranırken, kitapta;  16. yüzyılda bölgede bulunan yerleşik ve göçer haldeki Yörüklerin sayımlarının yapılmış olduğu Tahrir (yazılmış) defterlerinden başlamak üzere Mekri adının Fethiye’ye dönüşmesi,  İrade-i Seniye’ye kadar 400 yıllık dönemde kaydedilmiş bilgilerin büyük çoğunluğu bulunuyor.

234 sayfa resim, arşiv belgelerinin bir kısmının yer aldığı kitapta bölgedeki vergi hareketlerinden , ormanlar, madenler, kaçakçılık, telgraf hattı, kordon yapımı, karantina uygulamaları, depremler, mektepler, fabrikalar, idari düzenlemeler, eski eserler gibi 35 ana başlıkta oluşuyor.

Kitabın içinde bölgede 19. Yüzyılda yapılmış gravürler ve 19. yüzyılın sonu ile 20. Yüzyılın başlarında olduğu tahmin edilen ve adı tespit edilemeyen  bir Alman’ın çektiği siyah beyaz Fethiye ve arkeoloji fotoğraflarına yer verilmiş.

Kitapta bölgenin zirai, nüfus, meslek grupları, lakaplar, hayvan sayıları, elde edilen her türlü ürününün kaydedildiği 1844-1845 yıllarına ait  Temettuat Defterlerine tablolar halinde geniş bir şekilde yer verilmiş.

Kitapta, Osmanlı arşivlerinden 3632 belge alındı ve okundu ve tasnif edildi. Ayrıca, Doç. Dr. Ahmet Yiğit ve Ömer Karayumak’ın kendi arşivlerinde de yararlanılırken 1000 varaktan fazla Temettuat ve Nüfus defteri de incelenerek kitabın yazımında kullanıldı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, yoğun bir katılımın olduğu 14 yılın değerlendirme toplantısının sonunda sürpriz olarak kitabın tanıtımını yaparken kitabı baştan sona okumak için sabırsızlandığını belirterek,  kitabı kokladı ve “ Fethiye ve matbaa kokuyor” espirisini yaptı.

Saatcı,  Fethiye’nin geçmişinin ortaya konduğu böylesine geniş çaplı bir kültür hizmeti verdikleri için Yiğit ve Karayumak a Fethiye adına teşekkür etti.

Kitap, Muğla ilinde belgeseli ile beraber belgelerin değerlendirilerek yapıldığı ilk çalışma olma özelliği de taşıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Yiğit’in

Bölge ile ilgili 16. Yüzyıl Menteşe Bölgesi Vakıfları, ve Muğla Merkez Temettuat kayıtlarını esas alan 2 kitap çalışması mevcut. Halen Muğla Sıtkı Koçman Vakfı’nın destekleri ile Menteşe Livası’nın tamamını içine alan Temettuat Kayıtları üzerine kitap çalışması devam ediyor.

Kitap ile birlikte 70 dakikalık Fethiye’nin cd olarak hazırlanmış belgeseli de veriliyor.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.