“Menteşe” adı Meclis Raporunda açıklanmıyor

Menteşe adını kim koydu?Muğla’nın büyükşehir belediyesi olması ile Merkez ilçeye verilen “Menteşe” adı tartışmalara neden olurken, İçişleri komisyonunun raporunda neden “Menteşe” dendiğine dair bir bilgi olmadığı...

“Menteşe” adı Meclis Raporunda açıklanmıyor

Menteşe adını kim koydu?

Muğla’nın büyükşehir belediyesi olması ile Merkez ilçeye verilen “Menteşe” adı tartışmalara neden olurken, İçişleri komisyonunun raporunda neden “Menteşe” dendiğine dair bir bilgi olmadığı ortaya çıktı.

Hakan Güngör (ÖZEL HABER)

“Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” hakkında İçişleri Komisyonu Raporu’nda, Aydın Merkez ilçeye neden Efeler adı verildiği açıklanıyor. Efe kelimesinin anlamı ve tarihi ile birlikte “(…) Bu kahramanlığın anısına, Efelerin Aydın milli mücadelesindeki önemi ve yeri göz önüne alınarak, yeni kurulan ilçelerden birine Efeler adı verilmesi öngörülmüştür” denilirken, “Menteşe” ile ilgili bilgi bulunmuyor.

Muğlalılara neden sorulmadı?

Kanunla ilgili rapor hazırlayan İçişleri Komisyonu’nda yer alan ve muhalefet şerhi koyan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Haber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Menteşe ismi Merkez ilçeye verilirken, Muğlalılara sorulmadı, herhangi bir tartışma ortamı yaratılmadı” dedi.

Mehmet Erdoğan, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Merkez ilçeye ‘Menteşe’ adının verilmesi hükümet kanadının kararıdır. Muğla’da, bu ilçenin adı ile ilgili açtıkları bir tartışma yok. Bunun yanı sıra, başka ilçe kurulsun mu, bu büyüklük doğru mu konusu da konuşulmadı. Bunlar karambolde yapılmış şeyler. Büyükşehir yaparak Muğla’ya iyilik mi, kötülük mü ediliyor, bunu da zaman gösterecek. Adli tatilin bitimiyle beraber, Anayasa Mahkemesi’nin büyükşehir kanunu ile ilgili nasıl bir karar vereceğini de bekleyeceğiz.”

Kanun tasarısında “Menteşe” adı “Muğla ilinde, Muğla Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, Muğla Merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Menteşe ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur” ifadesi içinde geçiyor.

Muğla’ya büyükşehir statüsü kazandıran 6360 sayılı kanun 5 Aralık 2012’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmıştı.

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.