Menengiçler Sakız oluyor

Muğla’da alternatif ürün olarak Sakız Bahçeleri kurulması projesinde fidan sıkıntısı çekilmesi üzerine Yabani Menengiçler aşılanmaya başlandı.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce...

Menengiçler Sakız oluyor

Muğla’da alternatif ürün olarak Sakız Bahçeleri kurulması projesinde fidan sıkıntısı çekilmesi üzerine Yabani Menengiçler aşılanmaya başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen ‘Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi’ projesi kapsamında Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde Muğla’da ilk defa çelik ve aşılama yöntemi ile üretilmiş fidelerden sakız bahçeleri tesis edildi.

Üreticide gelen yoğun talepler doğrultusunda ‘Sakız ağacı fidanı’ temin etmekte sıkıntılar oluştu. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırma amacı ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü önderliğinde Muğla Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri ve çiftçilerin katılımları ile ‘Yabani Menengiçlerin’ aşılamaları gerçekleştirildi.

Çok sayıda üretici ve teknik elamanın katılımları ile düzenlenen aşılama etkinliğinde uygulamalı olarak yaşları 10 ila 60 arasında değişen yabani ağaçlara kabuk altı sakız kalemlerinden aşılar yapıldı. Uzmanlarca uygulanan aşılama yöntemlerinden birden fazla teknik uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi.

Yabani anaçların aşılanması ve yeni tesis edilen bahçelerin üretime geçmesiyle üçüncü yıldan itibaren Muğla “Damla Sakızı” üretip hatta ihraç eden il konumuna gelmesi hedefleniyor. Aşılama çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edeceği açıklandı.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.