MAYBİR Başkanı Şahin: “Çam balı üretimi bu yıl sekteye uğradı”

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Muğla’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek, çam balı üretimi ve arı...

MAYBİR Başkanı Şahin:  “Çam balı üretimi bu yıl sekteye uğradı”

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Muğla’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek, çam balı üretimi ve arı yetiştiricileri hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin, dünya çam balında üretimin bu yıl sekteye uğradığını dile getirerek, “Çam balı üretiminde üretim kaybı var” dedi.

Sinem Karakaya

Dünya çam balı üretiminin merkezi durumundaki Muğla’da bu yıl kurak geçen sezon ve iklim değişikliği nedeniyle çam balı üretiminde yüzde 35-40’lık üretim kaybı yaşandı. Konuyla ilgili Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Şahin, “Dünya çam balı üretiminin çok sekteye uğradığı bir yıldayız.  Üretiminde yüzde 35-40’lık üretim kaybı var” dedi.

Ağustos ayında yapılması gereken birinci kesim balın hava şartlarının kurak gitmesi nedeniyle yapılamadığını söyleyen Başkan Ziya Şahin, “Dünya çam balı üretiminin çok sekteye uğradığı bir yıldayız. Dünya ölçeğine bakıldığı zaman çam balı üretiminin yüzde 92’sini Türkiye üretiyor. Bu oranın yüzde 75-80 civarı Muğla’dan karşılanıyor. Bu ölçek içerisinde çam balının uzun yıllar itibari ile hep yurtdışı pazarında üreticilere karşı çok acımasız sorunlarla karşı karşıya bıraktılar. Çam balları hakkında C4, şeker bileşenli diye ön kapıdan ileriye attılar arka kapıdan geri aldılar. Bu sebeple balları çok ucuz fiyatla almaya çalıştılar. Muğla Arıcılar Birliği’nin emeği, projeleri var. 2020 yılında KODEKS tarafından bunlar tanımlandı. Avrupalıların istemediği bir takım işleri biz bilimsel raporlarla bilimsel argümanlarla yaptık. Çam balı sadece bu tanımlamayla kalmadı. Bizler, bu çam balını İZO’ya götürdük. Pandemi süreci olmasaydı 30 ülke ile Muğla’da bu standartlar konuşulacaktı. Pandemi döneminde sıkıntılı süreçler geçiriyoruz ancak yılmadan da çalışıyoruz. Yurtdışı pazarında daha fazla bunun üzerinde durabilmemiz için İZO standartlarında çıkartmamız lazım. FAO’dan ülkesel çam balı teklifi geldi. Uluslararası coğrafi işaretlerle ilgili projeyi birlikte yürütüyoruz” dedi.

“ÇAM BALIMIZLA DÜN YATTIK DAHA KALKMADIK”

Çam balını zirveye taşıma gayreti içerisinde olduklarını söyleyen Başkan Şahin, “Muğla yerelinin bizi ve bu sektörü iyi desteklemesi gerekiyor. Verim düşüklüğü yok. 2004 yılında Türkiye genelinde 3 buçuk milyon, Muğla genelinde 500 bin arıya sahiptik. Bu zamanda Muğla genelinde 1 milyar 350 bin, Türkiye genelinde 800 milyon arımız var. Alanlarımız hep aynı. 2004 yılında 20 kilo bal üretiyordu arıcı, bugün 15 kilo bal üretiyor. Bizim alana ihtiyacımız var. Tek yapmamız gereken şey üretim alanları. Türkiye’de 100 bin hektar çam balı alanı var bunun 65 bin-70 bin hektarı Muğla’da. Bizlere bakanlık 200 bin hektarlık alanlar oluştursun biz 100 bin ton çam balı üretelim. 100 bin ton çam balı demek milyar dolarlar demektir.  Çam balından vazgeçemeyiz. Çam balı milli bir baldır. Bunun için acilen bu planlamaların bitirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Propolis ve diğer arı ürünleri konusunda çalışmalar yapıldı. Propolisin de pandemi de en önde kullanılacak bir arı ürünü olduğu ortaya çıktı. Bakanlıkların apiterapi konusunda üretim çıkarması gerekir” dedi.

“ARICILIK BACASIZ SANAYİDİR”

Arıcılığın bacasız sanayi olduğunu ve bu sanayinin çok iyi kullanılması gerektiğine değinen Şahin, “Çam balını öne çıkarmak istiyoruz. Haftada 15 dakikanızı çam balına ayırın. Çam balının fiyatının ucuz bir mamül olmasının yegâne sebebi talebin az olmasıdır. Çam balı 30-35 bin ton üretiliyor ülke genelinde 40-45 bin ton yükselme yaşıyor. Yurtdışına satılan balın yüzde 95’i çam balıdır. Çam ağacının 7-8 yıl önce ekonomik ömrü 40 yıl, şu zamanlarda çam ağacının ekonomik ömrü bakanlık kayıtlarında 150 yıl. Muğla şehrimizde 1 milyon 250 bin kovan, 600 bin Muğla arıcısı var” dedi.

“ARICILARIN CORONAVİRÜSE YAKALANMA ŞANSI YOK”

Arıcıların coronavirüse yakalanmadığını ifade eden Şahin, son olarak şunları söyledi: “Pandemi döneminde arıcıların coronavirüse yakalanma riskleri 0 toleranslıdır. Bir ürünün fiyatını STK’lar belirleyemez. Yaptığımız işler ileriye dönük gelecekte torunlarımıza ekonomik zemin hazırlamak noktasındadır. 3 buçuk milyon arıyı Muğla ilimiz tek başına kaldırıyor. Bu alanlarımızda dışarıdan gelen misafir arıcılarımıza da kol kanat geriyoruz. Muğla arıcıları sorunları olursa Muğla Arıcılar Birliğine gelebilir. Kapasitelerimiz 200 arılıktır. Her sene bu noktalar güncelleniyor. Muğla’daki çalışmalarımızı kimse köreltmesin.”

Bu haber toplam 277 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.