ET FİYATLARI CEP YAKIYOR!
***Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et satış fiyatlarına yüzde 48, beyaz et satış fiyatlarına ise ortalama yüzde 15 oranında zam yaptığını açıkladı. Bu zam oranı kasaplardaki fiyatlara da yansıdı. Muğla’nın Menteşe...
***Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et satış fiyatlarına yüzde 48, beyaz et satış fiyatlarına ise ortalama yüzde 15 oranında zam yaptığını açıkladı. Bu zam oranı kasaplardaki fiyatlara da yansıdı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Aydın Kasap İşletme Sahibi Nuray Aydın, alım gücünün düştüğünü söyleyerek gelen zamların yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını söyledi.
***Öte yandan et yemenin lüks olduğunu söyleyerek zamlara tepki gösteren Hülya Berberoğlu, “Zaten geçim derdi zorlaştı, et yemek artık lüks oldu. Antrkot ve bonfilenin ne olduğunu bilmiyoruz fiyatlarından dolayı. Et almayalım sebze alalım diyoruz, onlar da ateş pahası. Biz taş mı yiyelim” dedi.
Sinem Karakaya
Et ve Süt Kurumu, et satış fiyatlarında yüzde 48 oranında artışa gitti. Bu zam oranı kasaplardaki fiyatlar da yansırken, tüketiciler ise peş peşe gelen zamlara tepki gösterdi.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren Aydın Kasap İşletme Sahibi Nuray Aydın, alım gücünün düştüğünü söyleyerek gelen zamların yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını söyledi. Aydın, kıymanın kilosunun 120 TL olduğunu, bu fiyatın yaklaşık 10 gün sonra 150 TL’ye çıkacağını belirtti.
“FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”
Nuray Aydın, gazetemize şunları söyledi: “Ülkemizdeki bu sorunlar yanlış tarım politikalarından kaynaklanıyor. Bugüne kadar eti hep ithal ettiler, yerli üretici sürekli zarar etti. Bu egemen, emperyal güçlerin bizim gibi ülkelerin tarım ve hayvancılığını yok edip pazar olarak kullanmak amacıyla düzenlenmiş uzun vadeli bir politika. Yerli üretici sürekli zarar ediyor. Girdi maliyetleri çok pahalı. Mazot ve yem fiyatları uçmuş durumda. Her şeye zam geliyor. Sistematik bir çıkmaza girdik. Et fiyatlarının bu şekilde kalacağını düşünmüyorum, 10-15 gün içinde daha da artacak.”
“GİDERLERİMİZİ KARŞILAMAK İÇİN ZAM YAPMAK ZORUNDAYDIK”
Aydın, “Biz, Et Balık Kurumu gibi yüzde 48’lik bir zam yapamayız ama fiyatlarımıza yüzde 10 bir fiyat yansıttık. Ayrıca elektrik, doğal gaz faturalarımız çok yüksek. Giderlerimizi karşılamak için zam yapmak zorundaydık. Kıymanın kilosu şu an 120 TL, dün 110 TL idi. 150 TL’ye kadar bu fiyat artacak” dedi.
“AMAÇ KÜÇÜK ESNAFI YOK ETMEK”
“Vatandaşlar et yiyemeyecek duruma gelecek” diyerek alım gücünün düştüğünü belirten Nuray Aydın, “3 dolara Katar’a kuzu gönderiyorlar. Zaten yetersiz hayvancılık var. Gün geliyor dışarıdan alıyoruz. Olmayan şeyi neden Katar’a gönderiyoruz. Bu durum et fiyatlarının artmasına neden oldu. Tarım politikalarının değişmesi lazım. Yerli üretime destek verilmesi lazım. Çiftçinin, hayvancının desteklenmesi lazım. Başka sektörlere onca para akıtıyorlar ama bize hiç destek vermiyorlar. Çok üzgünüz. Alım gücü düştüğü için bizim de satışlarımız azalıyor.”
“FİYATLAR HER GÜN DEĞİŞİYOR”
Et fiyatlarını söyleyen Aydın, “Dana kıyma 120 TL, kuşbaşı 130 TL, dana bonfile 240 TL, dana biftek 160 TL, dana antrkot 180 TL. Et fiyatları her gün değişiyor. Gelecek nesillerin işi gerçekten zor” dedi.
“BİZ TAŞ MI YİYELİM?”
Öte yandan et yemenin lüks olduğunu belirterek, zamlara tepki gösteren Hülya Berberoğlu, “Her gün bir ürüne zam geldiği için zam haberlerine alıştık artık ama bu durumdan sıkıldık. Sürekli zam geliyor. Zaten geçim derdi zorlaştı, et yemek artık lüks oldu. Geçen senelerde aldığım 20 liralık kıymanın yarısını şimdi 50 liraya zor alıyoruz. Ne desek boş, kaşıkla verip kepçe ile alıyorlar. Allah herkesin yardımcısı olsun. Antrkot ve bonfilenin ne olduğunu bilmiyoruz fiyatlarından dolayı. Sadece kıyma alıyoruz. Asgari ücretle geçinen bir insan olarak kasaba giremiyoruz. Eti kurbandan kurbana görüyoruz. Tavuk alalım istiyoruz tavuk da pahalı. Biz ne yapalım? Et almayalım sebze alalım derken onlar da ateş pahası biz taş mı yiyelim” dedi.
Bu haber toplam 1353 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.