Mantar Envanteri çıkarılıyor

3. Uluslar arası Mantar Koruma Kongresi Akyaka başladı. Kongrede, 2013 yılında başlatılan bir proje ile 5 yıllık bir süreçte Türkiye’nin ve Muğla’nın Mantar Envanteri’nin çıkarılacağı açıklandı.Muğla Sıtkı Koçman...

Mantar Envanteri çıkarılıyor

3. Uluslar arası Mantar Koruma Kongresi Akyaka başladı. Kongrede, 2013 yılında başlatılan bir proje ile 5 yıllık bir süreçte Türkiye’nin ve Muğla’nın Mantar Envanteri’nin çıkarılacağı açıklandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ve International Society for Fungal Conversation tarafından ortaklaşa düzenlenen 3. Uluslararası Mantar Koruma Kongresi Muğla’nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka beldesinde başladı. Kongreye 38 ülkeden mantar konusunda uzman 70 bilim insanı katılıyor. 5 gün sürecek kongrede 100’ün üzerinde bildiri sunulacak.

Akyaka Yücelen Otel’de başlayan 3. Uluslararası Mantar Koruma Kongresinin açılışına Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tançur Baygar, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, International Society for Fungal Conversation Başkanı David Minter katıldı.

70 bilim adamı katıldı

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, İspanya ve İngiltere’nin ardından Mantar Koruma Kongresinin üçüncüsünü Muğla’da gerçekleştirildiğini belirterek, “6 kıtadan 38 farklı ülkeden 70 biliminsanı kongreye katıldı. 5 gün boyunca mantarların korunması konusunda farkındalık oluşturacağız. Mantarlarımıza zarar gelmeden gelecek nesillere nasıl ulaştırmanın yollarını arayacağız. Aynı zamanda çok farklı sayıda 100’den fazla bildiriyi tartışıp, yeni düşünceler ortaya çıkartacağız. Türkiye’de 2 bin 400, Muğla’da ise 150 civarında mantar türü mevcut” dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ise ülkedeki biyolojik çeşitlilik envanterinin oluşturulması amacıyla çalışmaya başlattıklarını belirterek, “2013 yılında başlayan ve 5 yıl sürecek bu projede ülkemizin biyolojik çeşitliliğini belirleme konusunda çok ciddi bir başlangıç olacaktır. Benzer projelerle de ülkemizin biyolojik çeşitlilik envanter çalışması tamamlanacak. Genel Müdürlük olarak ülkemizin canlı türlerinin, bu bağlamda mantar türlerinin korunmasına her türlü katkı vermeye hazırız” dedi.

Kongreye ev sahipliği yapan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yörelerinde bulunan endemik türlerin tespiti konusunda üniversitenin yaptığı çalışmaları destek olduklarını ifade ederek, “Muğla’nın ön bahçesi konumunda olan Gökova havzası ekosistemde yaşayan 34 denizaltı, 12 karasal tür testi edilmiştir. Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından UNESCO dünya mirası listesine alınması için başvuruldu” dedi.

Türlerin korunmasına katkı sağlanıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise Muğla’nın sahip olduğu iklim ve diğer ekolojik özellikleriyle çok zengin bir il olduğunun altını çizerek, “Bu kongrenin Muğla’da yapılması, Muğla açısından çok isabetli bir karar. Üniversitemizin akademisyenleri tarafından gerçekleştirilen projeler türlerimizin korunmasına önemli katkı sağlamaktadır. Her yıl yöremizi kültür ve biyolojik mirasıyla ilgili çok sayıda bilimsel toplantıya ev sahipliği yapmaktayız. Bu nedenle mantarların korunması başlıklı kongre için Muğla’nın seçilmiş olması olmasının bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. İnsanlığın ortak değeri olan dünya biyolojik mirasının korunmasına ve zarar görmeden gelecek nesillere ulaştırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

International Society for Fungal Conversation Başkanı David Minter de bu kongrenin Türkiye’de yapılmasını çok önemli olduğunu dile getirerek, mantarların korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsediklerini kaydetti.

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.