Likya denizle tekrar buluştu

Fethiye'de yaklaşık 4 ay önce Ölüdeniz sahilinde vaziyette bulunan ve 'Likya' ismi verilen 20-25 yaşlarındaki caretta caretta kaplumbağası, Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki (DEKAMER)...

Likya denizle tekrar buluştu

Fethiye'de yaklaşık 4 ay önce Ölüdeniz sahilinde vaziyette bulunan ve 'Likya' ismi verilen 20-25 yaşlarındaki caretta caretta kaplumbağası, Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki (DEKAMER) tedavisinin tamamlanmasının ardından doğal yaşam alnına bırakıldı.

Fethiye'nin Ölüdeniz Mahallesi, Kıdırak mevkiinde Mehmet Enes isimli vatandaşın 15 Mayıs'ta yaralı olarak görüp DEKAMER’e bildirdiği caretta caretta kaplumbağası, Merkezde iyileştirildikten sonra Fethiye Çalış Plajı'nda denize bırakıldı. Sol koluna dolanan misinaların kolunu neredeyse kopma noktasına getirdiği Likya ismi verilen kaplumbağa, Dalyan’daki merkezde dört ayda iyileştirildikten sonra Fethiye’de yeniden denizle buluşturuldu.

Likya'nın denizle buluşma anını yerli ve yabancı tatilciler de ilgiyle izledi. DEKAMER Müdürü Dr. Yakup Kaska, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Milli Parklar Şefi Sedat Gavcar ile kaplumbağa gönüllüsü Ali İhsan Emre tarafından tank içinde getirilen kaplumbağa, kısa sürede denize dalıp gözden kayboldu.

DEKAMER Müdürü Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada; “Likya ismi verilen kaplumbağa ön sol kolu misina nedeni ile kopacak şekildeydi. Misina biraz daha sıkı olsaydı kolu kurtaramazdık. Duyarlı vatandaşın erken haber vermesi kolun kopmasını önledi. 4 ayda iyileştirilen kaplumbağayı denizle buluşturmaktan mutluyuz. Bu yıl 22 yaralı caretta caretta kaplumbağasını iyileştirip denize bıraktıklarını 7-8 kaplumbağanın kış bakımında kalacağını, son 6 yılda 120 yaralı kaplumbağadan 75’ini iyileştirip denize saldıklarını,bu güne kadar 30 kaplumbağanın kurtarılamadığını söyleyerek, bir yaralı kaplumbağayı kurtarmak 25 yıl boyunca bin yavru kaplumbağaya bakmak ile eşdeğerdir. Caretta koruma alanında 100 km’de bir noktaya özel yaptırılan caretta taşıma tanklarını Milli Parklar Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarına bıraktıklarını 22 adet taşıma tanklarına alınan yaralı carettalar merkezimize getirip bakımı sağlanmaktadır" dedi.

Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner de, kaplumbağanın erken müdahale ile kolunun kangren olmadan ve kopmadan kurtarıldığını söyledi.

Caretta caretta gönüllüsü Ali İhsan Emre de, 25 yıldır carettaları korumak ile uğraştığını belirterek, "DEKAMER’in Fethiye’ye kurulmasını istiyorduk. Caretta caretta kaplumbağalarının yanı sıra yaban hayattaki şahin ve leylek gibi tüm kuşlarında bakımının yapılabildiği merkezlerden tüm sahillere en az 10 tane daha merkez yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.