Leylekler artık ölmeyecek

Ula ilçesi Akçapınar Mahallesine yıllardır üremek için gelen Leyleklerin enerji nakil hatlarına çarparak ölmesini engellemek için yeni elektrik direkleri dikiliyor. Boşta kalan direkler ise Leyleklerin yuva yapmaları için bırakılacak.Dünyaca...

Leylekler artık ölmeyecek

Ula ilçesi Akçapınar Mahallesine yıllardır üremek için gelen Leyleklerin enerji nakil hatlarına çarparak ölmesini engellemek için yeni elektrik direkleri dikiliyor. Boşta kalan direkler ise Leyleklerin yuva yapmaları için bırakılacak.

Dünyaca ünlü Gökova körfezinin hemen kıyısında bulunan ve ‘Leylek Köy’ olarak da bilinen Ula’nın Akçapınar mahallesinde Leylek ölümlerinin önüne geçmek için AYDEM firması tarafından leyleklerin yuvalarının bulunduğu direklerin yanına yeni enerji nakil direkleri dikilecek.

1980’li yıllarda leylek popülasyonunun 200’e ulaştığı Akçapınar’da zaman içinde yavru leylekler ilk uçuş denemelerinde elektrik tellerine takılarak telef oluyordu. 200 bireyden 10-15 bireye düşen leylek sayısında azalma üzerine Mahalle muhtarı Şükrü Arslan Ula Kaymakamlığına başvurarak leylek popülasyonunun devamının sağlanması için enerji nakil hatları tellerinin ve leyleklerin yuvası olan direklerin değiştirilmesini istedi. Ula Kaymakamı Ali Yılmaz Muğla’nın elektrik dağıtım ihalesini alan AYDEM firması ile yaptığı görüşme sonrası yeni direkler gelerek enerji nakil hatları bu direklere bağlanacak. Leyleklerin yuvalarının bulunduğu direkler ise sadece leyleklerin kuluçka ve üreme alanları olarak kalacak.

Mahalle Muhtarı Şükrü Aslan 4 dönemdir muhtarlık yaptığını, en büyük hayalinin gerçekleşmek üzere olduğunu söyledi. Aslan, “Leylekler yüzyıllardır Akçapınar’a gelerek kuluçka ve yavrulama dönemini burada geçiriyorlar. Son zamanlarda leylek sayısında bir azalma görülüyor. Şu anda bile bazı yuvalar boş. Nedeni de yavru leylekler ilk uçuş denemelerinde yuvalarının bulunduğu elektrik tellerindeki enerji nakil hatlarına çarparak telef olması. Leylek yavrularının ölümlerini azaltmak için Ula Kaymakamımız Ali Yılmaz ile görüştüm. Kaymakamımız da Muğla’nın elektrik dağıtım işini gerçekleştiren AYDEM firması ile görüşme yaptı. Görüşmeler sonunda leyleklerin yuvalarının bulunduğu direklerdeki enerji nakil hatları dikilecek yeni direklere aktarılacak. Boşta kalan direkler de leyleklerin yuvaları için kullanılacak. Bu benim yıllardır hayalimdi. Kaymakamımız Ali Yılmaz ve AYDEM yetkililerine bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 97 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.