Leylekler Akçapınar’a küstü

Ula ilçesi Akçapınar Mahallesine gelen leylek sayısında düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedeninin yavuraların ilk uçuşları esnasında elektrik tellerine takılarak telef olması gösteriliyor.Halk arasında Leylek Köy olarak...

Leylekler Akçapınar’a küstü

Ula ilçesi Akçapınar Mahallesine gelen leylek sayısında düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedeninin yavuraların ilk uçuşları esnasında elektrik tellerine takılarak telef olması gösteriliyor.

Halk arasında Leylek Köy olarak bilinen Muğla’nın Ula ilçesine bağlı turistik Akçapınar mahallesinin Mart Haziran aylarındaki sakinleri leylekler, elektrik direklerinin tepesine yaptıkları yuvalarından düşen yavruların telef olmaları sonucu sayıları azaldı.

2005 yılında UNESCO bünyesindeki Doğayı Koruyalım Fonu’ndan Biyo-Gökova projesi uygulamaya konulmasına rağmen, proje, binlerce yıldır Afrika-Akçapınar arasında mekik dokuyan leyleklerin sayısının çoğalmasına çare olmadı. Geçmişte sayıları 400’leri bulan leylek sayısı, bugün 10-15 çifte kadar gerilemesinin tek nedeninin yavruların ilk uçuş denemelerinde elektrik tellerine çarparak telef olması gösteriliyor.

Akçapınar Mahallesi Muhtarı Şükrü Arslan, bu yıl 10 yuva olduğunu belirterek şöyle konuştu: "10 yuvada yavru sayısı az. Yavrularda bir azalma var. İklimin etkisi var. Her yıl dört yavru olan yuvada tek veya iki yavru var. Leylekler Mart-Nisan aylarında gelir. Bu yıl kuluçka dönemi soğuk geçti. Yavru sayısının azlığında hava şartlarının etkisi olduğunu düşünüyorum. Biz leyleklerin elektrik tellerine çarpmaması için yuva yaptık. Fakat onlar yine telefon ve elektrik direklerinin üzerine yuva yapıyor. Yavrular uçma döneminde uçuş heyecanıyla tellere çarpıyor ve her yıl 5-6 yavru telef oluyor. Yüzyıllardır bu leylekler Akçapınar’a gelir. Mart-Nisan aylarında üremek için gelirler, Ağustos ayında mahalle üzerinde uçuş gösterisi yapar ve giderler.”

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.