Leylek sayısında artış gözleniyor

1980’li yıllarda sayıları 200’lere kadar ulaşan, çiftleşmek ve kuluçka dönemi için Gökova Körfezi’nin kıyısındaki şirin Akçapınar köyünün sakinleri Leyleklerin sayısında yaşanan düşüş sonrası, bu yıl artış...

Leylek sayısında artış gözleniyor

1980’li yıllarda sayıları 200’lere kadar ulaşan, çiftleşmek ve kuluçka dönemi için Gökova Körfezi’nin kıyısındaki şirin Akçapınar köyünün sakinleri Leyleklerin sayısında yaşanan düşüş sonrası, bu yıl artış oldu.

Geçen yıllarda elektrik kablolarına çarparak leyleklerin ölümü sonrası Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği'nce sekiz yıl önce hazırlanan ve Unesco bünyesindeki Doğayı Koruyalım Fonu'nca desteklenen "Biyo-Gökova" ana projesine, "Akçapınar Leylek Köyü" projesi ile leylek sayısında tekrar artış gözlendi. Köy içindeki elektrik tellerine çarparak leyleklerin telef olması ile hayata geçirilen proje sonrası, leylekler için evlerin çatılarında ve köy içindeki değişik alanlara ağaç direkler dikilerek leylek yuvaları oluşturuldu. Leylekler için bir başka tehlike de beslendikleri tarlaların zirai ilaçlı olması gösterilirken, organik tarım nedeniyle bu tehlike de ortadan kalktığı açıklandı.

Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Arslan, yıllardır mart ayında gelerek kuluçka ve üreme dönemini geçiren leyleklerin sayısı 1980'li yıllarda 200'lü rakamlarla ifade edilirken son 5 yıldır sürekli düşüş gösteren leylek sayısının bu yıl artış gösterdiğini söyledi. İki yıl önce sayıları sadece 10 olan leylek sayısının bu yıl 15-18 arasında değiştiğini belirten Akçapınar köyü Muhtarı Şükrü Arslan, “Leylekler genellikle nisan ayında gelir. Fakat son yıllarda Mart ayının başlarında gelmeye başladılar. Köyümüzde yaklaşık beş ay konaklayıp gidiyorlar. Geçtiğimiz yıllarda özellikle elektrik tellerine çarparak telef olan leylekler için köy içinde bulunan ağaçtan telefon direkleri ve muhtarlığımız kanalıyla yaptığımız leylek yuvaları sonrası yaşanan artışın önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini tahmin ediyorum. Bizim hedefimiz Mart-Haziran arasında köyümüzün belirli noktalarında leylek gözlem evleri oluşturmak" dedi.

Akçapınar'da bu göçmen kuşların her yıl azalmasında en büyük etkenin, kendilerini güvende hissetmedikleri olduğu belirten Muhtar Arslan, “Proje kapsamında tur operatörlerinin de listesine giren Akçapınar, leyleklerin azalmasının ardından turistlerden beklediği ilgiyi göremiyor. Muğla İl Özel İdare Müdürlüğümüz kanalıyla leylek köyü projesi kapsamında ileriye dönük çalışma yapılabilirse eğer, köyümüz önemli bir leylek gözlem alanı olabilir” diye konuştu.

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.