Latmos Resimleri dünyaya tanıtıldı

Bir bölümü Muğla sınırları içinde kalan Latmos Kaya Resimleri, Çin’in Pekin kentinde düzenlenen kongrede tüm dünyaya tanıtıldı.Peschow, Çin’de, Aydın ve Muğla İli sınırları içindeki Türkiye’nin batı kıyılarının...

Latmos Resimleri dünyaya tanıtıldı

Bir bölümü Muğla sınırları içinde kalan Latmos Kaya Resimleri, Çin’in Pekin kentinde düzenlenen kongrede tüm dünyaya tanıtıldı.

Peschow, Çin’de, Aydın ve Muğla İli sınırları içindeki Türkiye’nin batı kıyılarının doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biri olan Latmos’taki Tarih Öncesi Kaya Resimlerini tanıttı. Peschow, “ Buraya katılmaktaki amacım, varlıklarından haberlerinin olmadığı Latmos’taki Tarih Öncesi Kaya Resimlerini Çin’e gelen dünyadaki önemli uzmanlardan oluşan bir kitleye gösterip, anlatmak ve bu çok önemli resimler için en büyük tehdit olan maden faaliyetlerinin durdurulmasına destek istemektedir. Yaptığım sunum ilgiyle izlendi. Sunumdan sonra bir grup uzman benimle maden faaliyetlerinin yol açtığı tehlikeler konusunda benimle bir toplantı gerçekleştirdi. Kongre süresince izlediğim sunumlardaki diğer kaya resimleriyle kıyasladığımda, Latmos’taki kaya resimlerinin tek ve benzersiz olduğunu gördüm “ dedi.

Kongrede, Latmos’taki Prehistorik döneme ait kaya resimleriyle ilgili bir görsel bir sunum gerçekleştiren Peschow, Latmos’la ilgili bir de poster bildiri sunmuştur. IFRAO Yönetim Kurulu kongrenin son gününde Dr. Anneliese Peschow ile tekrar bir araya geldi. IFRAO Yönetim Kurulu Başkanı Avustralyalı Robert Bednarik, Fransız Kaya Resimleri Kuruluşu başkanı Dr. Jean Clottes, Çin’in Kaya Resimleri Araştırma Kuruluşu Başkanı Prof. Zhang YASHA, Hindistan Kaya Resimleri Araştırma Kuruluşu Başkanı Prof. Girijai Kumar, Amerika Birleşik Devletleri’nden Dr. Mavis Greer ve Dr. Anneliese Peschlow'un katılımıyla özel bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda maden faaliyetlerinin Latmos’ta yaratacağı tehlikeler için, Ankara’da ilgili bakanlıklarla temasa geçilmesi yönünde karar alındı. Dünyadaki birçok ülkede bulunan kaya resim sanatı ve korunmaları konusunda yapılan sunumlarda, Latmos’taki Tarih Öncesine ait kaya resimleri büyük ilgi çekti ve ilk kez bu tür resimlerle karşılaşıldığı belirtildi.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Tüm masraflarını kendisi karşılayarak, Çin’de tüm dünyaya Latmos’un benzersiz kaya resimlerini tanıtan ve korunması için destek isteyen Dr. Anneliese Peschlow’a teşekkür ediyoruz. Beşparmak Dağları’nı tüm dünyaya tanıtan bu güzel çalışmalar olurken, Latmos’ta farklı şeyler oluyordu. Kilometrelerce öteden Söke-Bodrum yolundan bile görülebilen, Tekerlek Dağ, Kızlar Sivrisi, Karahasan Sivrisi gibi dağın sembolik kayalarından biri olan Eğilmez Kaya tehlike altına girdi. Söke’nin bir mahallesi haline gelen eski Karakaya Köyü, Latmos’ta en yoğun kaya resimlerinin ve en güzel kayaçlarının olduğu bir yerdir. Bölgenin sembolü haline gelen Eğilmez Kaya, her açıdan görülen farklı güzelliği ve görkemiyle izleyenleri büyülemektedir. Bölgede benzersiz kayaçların yanı sıra, Tarih Öncesi Kaya Resimleri ve Bizans Dönemi’ne ait arkeolojik eserler bulunmaktadır“ dedi.

Kurul kararı olmasına rağmen, bir maden şirketi tarafından Eğilmez Kaya bölgesinde bir yol çalışması başlatıldığına dikkati çeken Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kayanın olduğu alanda maden faaliyeti yapılacağı yönünde yöre insanlarından bilgi alınmıştır. Bu durumun araştırılması için, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvurduk. Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na, Söke Kaymakamlığı’na, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Söke Belediye Başkanlığı’na bölgedeki madencilik faaliyeti yapılamayacağını bildirir 2 adet kurul kararları eklenerek, Eğilmez Kaya konulu yol çalışmasının ivedi durdurulması talep edilmiştir. Eğilmez Kayanın hemen altındaki havzaya, DSİ tarafından planlamalara alınan Didim, Akbük ve kısmen Söke’nin bir bölümünün içme sularını karşılayacak Köprüalan Beşparmak Barajı yapılacaktır. Havzada suyun toplanmasını sağlayacak en önemli akarsu, Eğilmez Kaya’nın hemen altından geçen Karadere’dir. Eğer burada maden faaliyetleri yapılırsa, doğal ve kültürel değerlerin zarar görmesinin yanı sıra, madenden çıkan atık sular Karadere vasıtasıyla baraj sularına karışacak ve içme suları risk altına girecektir. Bembeyaz bir çöl haline gelen maden çıkarılan alanlardaki silisli topraklar, gerek maden sularıyla, gerekse yağmur sularıyla birlikte dere yataklarına ulaşacaktır. Madenlerden aşağı doğru akan silisli topraklar her yıl dere yataklarını doldurmaktadır. Dere yataklarını dolduran silisli topraklar kepçeler tarafından açılarak suyun akması sağlanmakta, kepçelerin giremediği birçok alanda dere yataklarının dolduğu görülmektedir. Bölgedeki birçok arazi sahibi silisli topraklar yüzünden mağdur durumda olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda dere yataklarındaki bitki ve yaban yaşamı da tehlike altına girmektedir. 8000 yıl önce, küçük kızına hoppala yaptıran kadını, birbirine sevgi gösteren kadın ve erkeği ve birlikte halay çeken mutlu insanları gösteren ve daha henüz dünyaya tam olarak tanıtamadığımız, Dr. Anneliese Peschlow’un kişisel çabalarıyla dünyadaki kaya resim sanat uzmanlarının yeni farkına vardığı Latmos’un benzersiz kaya resimlerinin korunması için Latmos Milli Park olmalıdır”

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.