Lagina Kazı Evi boşaltıldı

Yatağan ilçesine bağlı Turgut Beldesi’nde bulunan Lagina Antik Kenti kazı çalışmalarının durdurulmasının ardından, Lagina’dan çıkartılan tarihi eserlerin muhafaza edildiği belediyeye ait kazı evi, Turgut Belediyesi’nin...

Lagina Kazı Evi boşaltıldı

Yatağan ilçesine bağlı Turgut Beldesi’nde bulunan Lagina Antik Kenti kazı çalışmalarının durdurulmasının ardından, Lagina’dan çıkartılan tarihi eserlerin muhafaza edildiği belediyeye ait kazı evi, Turgut Belediyesi’nin talebi üzerine, Muğla Müze Müdürlüğü tarafından boşaltıldı.

Karia döneminin en önemli kentlerinden Hekate Kutsal Alanı ve Stratonikeia Antik Kenti’ne Kutsal Yol ile bağlanan, Paganların dini merkezi Lagina Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının durdurulmasının ardından, kazıların tekrar başlatılılp başlatılmayacağı tartışılırken,  antik kentten çıkartılan tarihi eserlerin depolandığı kazı evi binası da boşaltıldı.

Turgut Belediyesi tarafından daha önce Lagina Kazı ekibine tahsis edilen binanın belediye tasarrufunda başka bir amaçla kullanılacağı gerekçe gösterilirken, Turgut Belediye Başkanı Salih Özen tahliye işleminin bakanlık talimatıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Tahliye çalışmalarının Muğla Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini de belirten Turgut Belediye Başkanı Salih Özen; “Kazı çalışmalarının durdurulmasının ardından, Lagina Antik Kenti Kazı Evi olarak belediyemiz tarafından tahsis edilen bina Bakanlık talimatıyla Muğla Müze Müdürlüğü tarafından boşaltıldı. Tahliye edilen eserler Müze Müdürlüğü’nde muhafaza edilecek. Söz konusu bina ise Belediyemiz tarafından başka bire amaçla değerlendirilecek” dedi.

Bilindiği üzere, Lagina Antik Kenti 2008 ve 2009 yıllarında en çok buluntuya ulaşılan kazı alanı olarak adını duyurmuş ve bakanlık tarafından ‘Eser Şampiyonu’ olarak ilan edilmiş ancak, geçen yıl kazı evinde meydana gelen soygun iddiası nedeniyle çalışmalar durdurulmuştu.

Bakanlar Kurulunun kazıyı durdurma kararını, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vererek bozmuş ancak, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne defalarca başvuruda bulunulmasına rağmen, genel müdürlük kazı ruhsatı vermemişti.

Lagina Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları tekrar başlatılamadığı gibi, 1993 yılından bu yana Lagina Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını yürüten Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan, olayın ardından yaptığı açıklamalarda, meydana gelen hırsızlık olayının bahane edilerek kazı çalışmalarına izin verilmediğini belirtmişti.

Kazı çalışmalarının durdurulmasının ardından, kazı evinin de boşaltılması, Lagina Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının yeniden başlayıp, başlamayacağı sorularını tekrar akıllara getirirken, kazı evinin boşaltılması kararının Turgut Belediye Başkanlığı’nın talebi üzerine alındığı iddia edildi.

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.