Kül altında 3 bin 600 yıllık tarih

Milas’a bağlı Kıyıkışlacık köyündeki İasos Antik Kenti'nde yarım asırdır kazı ve kurtarma çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologlar, bugüne kadar bilinmeyen bulgulara ulaştı.Milas’a bağlı Kıyıkışlacık köyündeki...

Kül altında 3 bin 600 yıllık tarih

Milas’a bağlı Kıyıkışlacık köyündeki İasos Antik Kenti'nde yarım asırdır kazı ve kurtarma çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologlar, bugüne kadar bilinmeyen bulgulara ulaştı.

Milas’a bağlı Kıyıkışlacık köyündeki İasos Antik Kentinkentin 3 bin 600 yıl önce Yunanistan'ın Santorini Adası'ndaki Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından küller altında kaldığı ortaya çıktı. İtalyan arkeologlar tarafından yürütülen kazı ve kurtarma çalışmalarında 4 bin yıllık kentin kanalizasyonuna ve antik tiyatrosuna giden tünellere ulaşıldı.

İtalyanlar'ın dünyaca ünlü arkeoloji heyeti, Studi Delle Tuscia Üniversitesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 53 yıldır sürdürülen İasos Antik Kenti'ni kazı ve kurtarma çalışmalarında, bir hafta önce bugüne kadar bilinmeyenlere ulaşıldı. Kazı başkanı Studi Delle Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Marcello Spanu, yardımcıları arkeolog Emanuele Borgia, arkeolog Şevki Bardakçı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Selvet Karamahmut ve 28 İtalyan arkeologla üniversite öğrencileri, yeni tarihi mekanları gün ışığına çıkardı.

Yanardağın külleri altında kalmış

Antik kentin, 3 bin 600 yıl önce 200 kilometre uzaklıktaki Yunanistan'ın Santorini Adası'nda bulunan Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından küller altında kaldığı belirlendi. Prof. Dr. Marcello Spanu, kazılar sırasında zeminden 1 metre derinlikte bulunan İasos adının kazılı olduğu agoraya giriş sütunlarının, kentin tarihiyle ilgili çok yeni ve geniş bilgiler ortaya çıkardığını belirtti. Prof. Dr. Marcello Spanu şöyle dedi: “Girit ve Santorini adalarındaki Minos Uygarlığı'nın yok olmasına neden olan Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından antik kent küllerin altında kalmış. O nedenle antik kentin kanalizasyon sistemiyle, tiyatroya giden tünelleri ilk günkü gibi kalmış. Yılda yaklaşık 100 bin euro harcadığımız kazı ve restorasyon çalışmalarının sonunda, burasının Türkiye'nin en büyük ve önemli arkeoparklarından biri haline geleceğinden eminim.”

Yılın 12 ayı turist çekecek

Kazı başkan yardımcısı ve Akdeniz Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Görevlisi Uzman Arkeolog Şevki Bardakçı da Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde yaklaşık 4 bin yıldır kullanılan İasos Antik Kenti ve Kıyıkışlacık Köyü'ndeki tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımında etkili olunamadığına vurgu yaptı. Kurtarma ve restorasyon çalışmalarıyla büyük bir alana dağılmış tarihi eserlerin gün ışığına çıktığını, bölgenin geçmişiyle ilgili ciddi ve değerli bulgular elde ettiklerini anlatan Bardakçı şunları söyledi: “Agora, Artemis Astias Kutsal Alanı, Zeus Mefistos Alanı, Mozaik Evi, Akrapolis, Batı Limanı Kulesi ve Piri Reis'in talimatıyla 2'nci Beyazıt tarafından 1481- 1522 yıllarında inşa edilen limanda yapılacak çalışmalar sonucunda, bölge kültür turizmi açısından en zengin antik kentlerinden biri haline gelecek. Antik kentin uydudan çekilen fotoğraf ve görüntüleriyle tam yeri ve sayısal haritası hazırlanıyor. Proje sona erdiğinde yılın 12 ayı kültür turizmi için bölgeye turist akını yaşanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren İasos'u tanıtmak için seyahat acenteleri ve tur operatörleriyle görüşerek, günlük tekne turları ve cip safarileri düzenlenmesini sağlayacağız.”

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.