Köylülerin maden isyanı

Muğla İli Yatağan Belediyesi’ne bağlı Gökgedik Köyü'nde, “feldispad madeni” çıkaran şirketin çevreye verdiği zarar nedeni ile köylüler isyan etti. Köylülere Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri ve civar köylerden...

Köylülerin maden isyanı

Muğla İli Yatağan Belediyesi’ne bağlı Gökgedik Köyü'nde, “feldispad madeni” çıkaran şirketin çevreye verdiği zarar nedeni ile köylüler isyan etti. Köylülere Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri ve civar köylerden de destek verdi.

Global Holding bünyesindeki Straton Madencilik Firması, Yatağan Gökgedik Köyü’nde dört yıldır “feldispad madeni” çıkarıyor. Şirketin çalışmaları nedeni ile köylüler sağlıklarını, hayvanlarını, sularını ve tek geçim kaynakları olan fıstık ağaçlarını kaybettiklerini söyleyerek, köy meydanında bir araya geldiler. Seslerini duyurmak ve çözüm için çevredeki derneklerden de yardım almak amacı ile toplanılan Gökgedik Köyü’nde jandarma yoğun güvenlik önlemi almıştı. Bir araya gelen köylüler, yaşadıkları sorunları anlattılar.

“İnsan sağlığı mı maden mi?”

Köylülerin ifadelerine göre, şirketin maden çıkarma çalışması 24 saat sürüyor ve sıklıkla dinamitler atılıyor. Bir çoğunun bahçe duvarları yıkılıyor. Evlerinin yol üstünde olduğunu söyleyen köylüler; “Kamyonların sürekli taşıdığı taşlar yola yuvarlanıyor, o kadar çok ki bazen dozerlerle topluyorlar düşen taşları. Okula giden çoluk çocuk tehdit altında. Mühendisleri Ali Bey’e şikayet ettiğimde tapun var mı ki hesap soruyorsun diyerek beni aşağılıyor.” Dediler.

Nufüsu 400 civarında olan köylülerin henüz tapuları yok. Orman Köyü vasfındaki Gökgedik Muhtarı Nizamettin Arıkan “Ben de yüzde yüz madene karşıyım ama firmanın ruhsatı var “ derken, köylüler ruhsatın olup olmadığının da tartışma halinde olduğunu söylüyorlar.

“Hayvanlarımız ölüyor, sularımız kurudu”

Aysel Bayram ise “Biz maden falan istemiyoruz. Önce sağlık, biz nereye göç edebiliriz ki, göç möç, para mara istemiyoruz. Biz burada doğduk, burada öleceğiz. Onların memleketine gidip, madencilik yapsak , onları sağlıklarından etsek, onlar ne yapar acaba? Tozdan, dumandan, gürültüden kalp hastası, akciğer kanseri, tansiyon hastası olduk” diye konuşarak tepkisini dile getirdi.

Sefa Topal adlı köylü ise; “Madeni deremizde, kaynak suyumuzda yıkıyorlar. Zehirini suya bırakıyorlar. 40 ın üzerinde keçim öldü, büyük baş hayvanlarım hastalandı, veteriner çare bulamadı. Kamyonların hayvanlarımıza süratli gitmelerinden ötürü çarpıp öldürmeleri de çabası” şeklinde konuşarak yetkilileri göreve çağırdı.

“Tek geçim kaynağımız Fıstık Çamı”

ÇED Raporu alınmadan çıkarılan feldispad madeni , kilometrekarelerce alanı etkiliyor. Katrancı Köyü ile Gökgedik Köyü arasında yol açılarak, ve fıstık çamları kesilerek köylerin yok edilmek istendiğini söyleyen köylüleri, Katrancı Köyü Muhtarı Bületn Arseven de desteklediğini söyleyerek; “Tek geçim kaynağımız fıstık kaldı zaten. Onu da elimizden alacaklar” dedi.

Dört yıldır, zeytin olmadığını, yağlarını pazardan aldıklarını ve tavuklarının da öldüğünü söyleyen köy kadınları, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen Muğla Çevre Platformu üyelerine tavuk-pilav-ayran ikram ederken, tavuklarını marketten almanın üzüntüsü içindeydiler. Köylüler ve ziyaretçileri 17.30’da olaysız dağıldılar.

Yetkilileri göreve çağırdılar

Turgut Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol da çevre katliamının durdurulmasını isteyerek yetkilileri göreve çağırdı. Erol şunları söyledi: "Kardeş köylerimizden Gökgedik Köyü'ne destek olmaya geldik. Bu fıstık çamları bu köyün geçim kaynağı ve öyle bir yerden yol açmaya kalkıyorlar ki, köyü önce ikiye bölecekler sonra da köyü terk ettirecekler. Toprağımız ayaklarımızın altından yavaş yavaş çekiliyor. Biz yöre halkı olarak dur diyeceğiz, bize ait değerleri zenginlikleri talan ettirmeyeceğiz, dayanışarak dur diyeceğiz.. Tüm çevre platformlarını, çevre derneklerini ve çevreye duyarlı insanları Gökgedik Köylüleri’ne destek olmaya ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Yasal haklarımızı ve hukuksal süreci sonuna kadar kullanacağız”

Bu haber toplam 402 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.