Köylülerden 2B eylemi

Milas ilçesinde devam eden 2B arazilerinin tapulandırma çalışmaları sırasında mağdur edildiklerini öne süren yaklaşık 50 köylü, Hükümet Konağı önünde eylem yaptı.Milas ilçesine bağlı Kuzyaka köyünde yaşayan vatandaşlar,...

Köylülerden 2B eylemi

Milas ilçesinde devam eden 2B arazilerinin tapulandırma çalışmaları sırasında mağdur edildiklerini öne süren yaklaşık 50 köylü, Hükümet Konağı önünde eylem yaptı.

Milas ilçesine bağlı Kuzyaka köyünde yaşayan vatandaşlar, uzun yıllar boyunca babaları, dedeleri tarafından işletilen ve 2B kapsamında satışa çıkarılan arazilerinin hak sahibi olmalarına rağmen kendilerine satışının yapılmadığını iddia etti. Milas Hükümet Konağı önünde toplanan vatandaşlar, kendilerine verilmesi gereken arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildiğini belirterek, mağdur edildiklerini söylediler.

Köylüler adına basın açıklaması yapan Hüseyin İnan (52), yıllardan beri dedeleri tarafından işletilen, gerekli bakımları yapılarak üretim yapılan alanlara dönüştürdükleri arazilerin 2B kapsamında satışa sunulduğunu belirterek, “Köylülere ait olan yerlerin köylülere satılması için Milli Emlak Müdürlüğü’ne ecremisil paralarını ödedik. Fakat daha sonra öğrendik ki Kültür ve Turizm Bakanlığı 49 parselin köylülere satılmamasını istemiş. Buralara Turizm Bakanlığı tarafından el konulduğu ve satılmak istenmediği söylendi. Bizim başka bir yerimiz yok. Nereden yer alsın bu köylüler. Tapularımızı almak istiyoruz. Biz bu durum karşısında dilekçelerle Turizm Bakanlığı’na da başvuruda bulunacağız” dedi.

49 parselin dağlık bir arazide olduğunu ve zeytin ağacından başka bir şeyin yetişmeyeceğini ifade eden İnan, “Buralar daha önce dağlık, taşlıktı. Büyüklerimiz buraları tarıma elverişli hale getirdi. Cüzi miktarlarla buraların köylüye geri verilmesi lazım. Burası bin dönümlük bir araziydi. Ama 300 dönümü satışa çıkarılmıyor. 500 kişinin bu alanlarda hakkı var” diye konuştu.

Çandar destek verdi

Köylülere destek veren CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar da, “Seçimler öncesinde 2B ile ilgili bizim vaatlerimiz vardı. ‘Toprak ekenindir’ diyorduk. ‘50 yıldır toprak üzerinde çalışmış üretmiş. Artık orası onun malıdır’ düşüncesiyle buraların köylülere verilmesi için girişimde bulunmuştuk. Ama hükümet o zaman itiraz etmişti. Fakat daha sonra 2B arazileriyle ilgili çalışmayı kendisi başlattı. Yanlış yapılan çalışma şekliyle köylüyle karşı karşıya gelindi. Arazileri çok büyük rakamlarla satmaya çalışıyorlar ya da bazı bölgelerdeki topraklar üzerindeki tasarruf devletindir diyerek satmıyorlar. Ama bizler köylülerin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. İlçemizdeki köylülerin de sorunlarının çözülmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Çandar, sorunun çözülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceğini ve hatta kararın alındığı dönemde bakanlık görevini yürüten Ertuğrul Günay’a da konuyu aktaracağını söyledi.

Köylüleri mağdur eden çalışmanın ise 2B arazilerinin belirlenmesi öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Muğla-Milas-Bodrum-Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” adı altında yapıldığı öğrenildi. Koruma ve gelişme bölgesi kapsamına alınan alan içerisinde Kuzyaka, Alaçam, Yakaköy ve Kısırlar köyü yer alıyor. Bu köylerdeki araziler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda bakanlığa tahsis edildi. Turizm amaçlı değerlendirilmek üzere tahsisi yapılan araziler hakkında Haziran ayı içerisinde bakanlıktan Muğla Valiliği’ne yazı gönderildiği öğrenilirken, Bakanlığa yapılan tahsisle mağdur olan köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesi için farklı bir çalışma yapılacağı bildirildi. Milas’ta bulunan 2B arazilerinin satışından kalacak olan arazilerin satışı için önceliğin mağdur olan köylülere verileceği öğrenildi. Ancak köylüler ikametlerinin çok uzağındaki köylerden yapılacak satışlarda yine mağdur olacaklarını ifade ettiler.

Bu haber toplam 224 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.