KORONADA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Psikolojik sağlamlık üzerinde önlemle durulması gereken bir kavramdır. Özellikle günümüzde yaşam koşullarının zorlaştığı, işsizlik oranının yüksekliği, pandemi dolayısıyla iş yerlerinin kapandığı yada düşük kapasiteyle çalıştığı şu günlerde ekonomik sıkıntılar ve gelecek kaygısı insanları psikolojik baskı altına almakta.

Bu sadece ülkemizde değil küresel bir sorun haline gelmiş durumda. Ayrıca yine bu dönemde çevremizde yaşanan savaşların insan psikolojisi üzerine olumsuz etkileri yadsınamaz. İşte bütün bu şartların her insanda etkisi farklı olabiliyor.

Tam da bu durumda psikolojik sağlamlık üzerinde durmakta yarar var. Peki nedir psikolojik sağlamlık: çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden gelebilmesi ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelir.

Yapılan çalışmalar; psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin, karşılaştıkları yoksulluk şiddet, hantalık ve daha bir çok stresli çalışma ve yaşam olayıyla, daha başarılı biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır. Bu bireyler aynı zamanda etkili problem(sorun) çözme yeteneğine sahiptirler. Yine aynı şekilde iletişim becerilerine de sahiptir.

Yukarıda belirtilen olumsuz olayları yaşayıp da başarısız olmuş bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin geliştirilerek karşılaştıkları sorunların üstesinden daha kolay gelecekleri düzeye ulaşmaları sağlanmalıdır.

Bütün bunlardan yola çıkarak en genel tanımıyla;

Psikolojik sağlamlık; trajedi, travma (psikolojik fiziksel, ekonomik) zorluk ve devam eden önemli yaşam streslerine karşı adapte olabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu kavram psikiyatri, gelişimsel psikoloji ve klinik psikoloji alanında teşhis, tedavide önemli ipuçları veren bir kavramdır.

Eğitim alanında yeni yeni uygulanmaya başlanmıştır.

Psikolojik olarak sağlam bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, bu insanları üç gruba ayırarak çalışmalar yürütülmüştür.

  1. Grup olağanüstü durumların üstesinden gelen ve hayatındaki olumsuzlukları beklenenden daha iyi şekilde çözenler.
  2. Grup; boşanma ölüm gibi bireysel stresler yaşayabilen kendisini bu deneyimlere uyum sağlayabilen grup.
  3. Grup; erken çocukluk döneminde olumsuz yaşantılara maruz kalsa bile bu gibi, travmatik deneyimlerden kurtulan bireyler içermektedir.

Psikolojik sağlamlığı artırmak için;

  • Güçlü yönlerini fark etmek değişimin ilk adımıdır.
  • Adım güçlü yönlerini analiz etmekten geçer. en zor zamanlarında seni neyin koruduğunu bulmak hatırlamak gerekecek.

Özetle en son yaşadığın kötü olay ne idi ve seni ayağa kaldıran neydi?

Bunu tespit edin ve nasıl başa çıktığın sorusuna cevap arayın.

  • Yalnız kalmayı azaltın, sosyalleşmek koruyucu bir faktördür.
  • Size iyi gelen kişileri, kitapların vb. yakınınızda bulundurun.
  • Bunlarda başarılı olamıyorsanız psikolojik destek alın.

Koronavirüs sürecinde sağlam bir psikoloji için neler yapılmalı;

Bu sürecin ortaya çıkardığı olumsuz psikolojik etkilerle daha iyi başa çıkabilmek için önemli adımlar atıldı, tedbirler getirildi.

Bu alınan önlemlerin başında filyasyon çalışmaları gelmekte. Ayrıca yayılma hızını engellemek için insanları yoğun temastan uzak tutmak, mesafe koymak gibi çalışmalar Pandemi dönemlerinde atılması gereken önemli adımlardır.

Bütün bu çalışmaların sosyal bir varlık olan insanlar üzerinde yarattığı farklı duygular vardır. Gençlerde engellenmişlik duygusu öne çıkmakta.

Salgının başlamasından itibaren okulların kapatılması, online eğitime geçilmesi, pandeminin başında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ile evde kalma gerekliliği artan öğrenciler de engellenmişlik duygusunun yaşanmasına neden olmakta.

Bütün bu kısıtlamaların ve belirsizliğin 65 yaş üstü vatandaşlarda gelecek kaygısı ve hasta olunca ölüm korkusu, terk edilmişlik duygularını yoğun yaşamalarına neden olmakta.

Pandemi döneminde Psikolojik Sağlamlığı artırmak için;

  • Salgın hakkında bilimsel verilere dayalı kaynaklardan bilgi edinmek.
  • Korunma yolları konusunda her bireyin üzerine düşeni yapması
  • Günü planlamanın, günlük rutinleri belirlemenin ve buna uygun davranmanın insan fizyolojisi ve psikolojisi üzerinde olumlu etkisi olduğunu unutmamak.
  • Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme en çok böyle dönemlerde gereklidir.
  • Fiziksel aktivite canlılığınızı korumaya aktif olmaya yardımcı olacaktır.
  • Aile bireyleri ile birlikte zaman geçirmek iyi gelecektir.
  • İnsanlarla iletişimi kesmemek online bağlantı kurmak, sosyal bir varlık olan insan için önemlidir.
  • Bu dönemde sağlık hizmetlerine rahat ulaşabileceği ve online bile olsa bilgi alabileceği güveni içinde olmak için sağlık hizmeti sunan başta Aile hekimliği merkezleri çalışanları olmak üzere hastane çalışanlarının da üzerine düşen görev ve sorumlulukları var.

Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi de onların ve yönetenlerin görevi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.