Kocahan Mitingi Anıtı Açıldı

Muğla Belediyesi tarafından Kocahan İnsan Hakları Parkı’na yapılan Kocahan Mitingi Anıtı gerçekleştirilen törenle açıldı.Kocahan İnsan Hakları Parkı’na, 22 mayıs 1919’da gerçekleştirilen Kocahan Mitingi’nin sembolü...

Kocahan Mitingi Anıtı Açıldı

Muğla Belediyesi tarafından Kocahan İnsan Hakları Parkı’na yapılan Kocahan Mitingi Anıtı gerçekleştirilen törenle açıldı.

Kocahan İnsan Hakları Parkı’na, 22 mayıs 1919’da gerçekleştirilen Kocahan Mitingi’nin sembolü olarak Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan Kocahan Mitingi Anıtı gerçekleştirilen törenle açıldı. Törene Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş, belediye meclis üyeleri, merkez muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Kocahan Mitingi Anıtı açılışında yaptığı konuşmada; “ Mustafa Kemal Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıktı. Muğla Kocahan’da gerçekleştirilen mitingin tarihi 22 Mayıs 1919. Muğlalı, Mustafa Kemal Atatürk’e, Kuvayi Milliye’ye desteğini hemen göstermiş, bunu düzenledikleri mitingle çok güzel ifade etmiştir. Kocahan toplantısı, Dr. Cemil Şerif Baydur, Bozöyüklü Hacı Süleyman Efendi ve Zekai Eroğlu gibi üç önder ismin katılımıyla burada gerçekleştirilmiş, mitingde ayrıca İzmir işgali protesto edilmiş, Kurtuluş Savaşı’nda yer alma kararı alınmıştır. Muğlalı geçmişini bilir, geçmişine sahip çıkar ve geçmişte yaşamış değerlerini geleceğe taşır. Biz bu değerlerimizi gençlerimize, misafirlerimize tanıtmak için önce şehitliğimizi yaptık. Şehitliğimizin önünden geçerken veya resmi törenlerde Muğlamız insanlarının, evlatlarının Kurtuluş Savaş’ında canlarıyla ne kadar büyük bir katkı yaptığını hepimiz görüyor ve gururlanıyoruz. İsmet Teyyaresi’ni de en önemli meydanımıza koyduk. Kurtuluş Savaşı’nda Muğla’ya düşen uçak Muğlalı ustaların da katkılarıyla tamir edilmiş, Kurtuluş Savaşı’na havadan gereken katkıyı yapmıştır. Kocahan Mitingi Anıtı ile de Kurtuluş Savaşı’nda Muğla’nın duruşunu ve bu mitinge katılan Muğla’nın değerli büyüklerimizi tekrar anıyor, onları bu anıtla yaşatıyoruz. Değerli bilgileriyle Muğla tarihinin belleği Ünal Türkeş’e ve bu heykele emek veren heykeltraş Hasan İmamoğlu’na çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kocahan mitingi Kurtuluş Savaşı döneminde, 22 Mayıs 1919 Perşembe günü dönemin belediye başkanı Zorba Ragıb Bey ve Kuvayi Milliye komitesi tarafından ortaklaşa organize edilmiş, Dr. Cemil Şerif Baydur, Bozöyüklü Hacı Süleyman Efendi ve Zekai Eroğlu’nun yaptıkları konuşma ile işgal kuvvetlerine Muğla’nın gücü gösterilmiştir. Dr. Cemil Şerif Baydur 1892 Muğla doğumlu, İstanbul Tıbbıye’den mezun doktor, Bozöyüklü Hacı Süleyman Efendi 1865 Yatağan Bozöyük doğumlu yüksek din eğitimi almış müftü, Zekai Eroğlu’da 1889 doğumlu devlet memurudur.

Bu haber toplam 109 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.