KOAH yüzünden ölüyordu

Yatağan'da yaşayan Mustafa Yıldırım( 70 ) yıllarca içme demelerine rağmen sigara içti, hiç bırakmadı. Sigara sevdası yüzünden KOAH ( Kronik Obstrüktif Akciğer ) hastalığına yakalandı.Muğla Yücelen Hastanesi Acil Servis...

KOAH yüzünden ölüyordu

Yatağan'da yaşayan Mustafa Yıldırım( 70 ) yıllarca içme demelerine rağmen sigara içti, hiç bırakmadı. Sigara sevdası yüzünden KOAH ( Kronik Obstrüktif Akciğer ) hastalığına yakalandı.

Muğla Yücelen Hastanesi Acil Servis Birimine koma halinde geldi, gerekli müdahalelerin ardından vakit kaybetmeksizin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesine alındı. Doktorlar, hemşireler ve hastabakıcıları tarafından en tübe halinde olan Yıldırım'a uygun tedavi ve bakım planı hazırlandı, uygulandı ve yaşama döndürüldü.

KOAH’ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. KOAH oluşumunda en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği (ısınmada kullanılan yakıtlardan çıkan duman) ve çeşitli gaz ve tozlara maruz kalmak olduğunu kaydeden Dr. Necdet Gürvardar; “Bu hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen kamuoyu tarafından yeterince tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir" diye konuştu.

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğini kaydeden Gürvardar, “Oysa basit ve ağrısız bir test olan ‘nefes ölçüm testi’ ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, risk grubundaki kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birini yaşayanların, bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testi yaptırması gerekir” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.