Kızıl Toprağın büyüsü

GEKA geçtiğimiz yıl, Yatağan Bıçakları ile başlayıp Milas Halısı, Ters Lale ve Körüklü Çizme ile sürdürdüğü Kültürel Tanıtım Kitapçıkları serisine “Kızıl Toprağın Büyüsü; Karacasu Seramikleri” kitapçığıyla...

Kızıl Toprağın büyüsü

GEKA geçtiğimiz yıl, Yatağan Bıçakları ile başlayıp Milas Halısı, Ters Lale ve Körüklü Çizme ile sürdürdüğü Kültürel Tanıtım Kitapçıkları serisine “Kızıl Toprağın Büyüsü; Karacasu Seramikleri” kitapçığıyla devam ediyor.

Aydın’ın Denizli sınırına yakın küçük ilçesi ve Afrodisias antik kentine komşu olan Karacasu’da üretimi halen geleneksel yöntemlerle devam ettirilen ve bugün hala birçok ailenin geçim kapısı olan Karacasu Seramiklerini geniş kitlelere duyurmak amacıyla, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı kültürel tanıtım kitapçıkları serisinin beşinci kitabı olan “Kızıl Toprağın Büyüsü; Karacasu Seramikleri” tamamlandı.

GEKA Tanıtım ve Dış İlişkiler birimi çalışanlarının; öncelikle Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ile ardından da geleneksel üretimin halen yoğun olarak devam ettirildiği atölyelere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde yaptıkları görüşmeler ve bu konuda örnek araştırma çalışmalarını incelemeleri neticesinde tespit ettikleri veriler ışığında tamamlanan tanıtım kitapçığı, Karacasu Seramik Sanatı açısından önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Antik çağdan itibaren Karacasu Seramik sanatının günümüze kadar geldiği noktayı anlatan tanıtım kitapçığında ayrıca;  hammadde temininden, çamurun karılmasına, usta ellerde şekillendirilip fırınlanmasına son olarak da paketlenip araçlara yüklenmesine kadar yoğun emek gerektiren bir sanata samimi bir anlatımla ışık tutuyor.

GEKA Genel Sekreter Vekili Yusuf Esgin yaptığı açıklamada; “Kültürel Tanıtım Kitapçıkları” serisinin beşincisi “Kızıl Toprağın Büyüsü; Karacasu Seramikleri” tamamlanarak kamuoyuyla paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl Yatağan Bıçakları, Milas Halısı, Ters Lale ve Körüklü Çizme kitapçık çalışmalarını tamamlayarak paydaşlarımıza sunmuştuk. Oldukça ilgi gören bu tanıtım çalışması serisi; Güney Ege’nin kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini tanıtmak ve bu konuda farkındalık yaratmak açısından oldukça başarılı oldu. Serinin beşinci kitabı olan “Karacasu Seramikleri”  tanıtım kitapçığı çalışması; derinin, demirin, hamurun, çamurun, mermerin hayat bulduğu ilçe olarak da anılan Karacasu ilçesinde, geçmişi kalkolitik dönemlere kadar uzanan ve günümüze kadar geleneksel yöntemlerle devam ettirilen bir sanata yoğunlaşarak kızıl toprağın usta ellerde nasıl şekil aldığını anlatıyor. Ajans çalışanlarımız tarafından büyük bir özveriyle gerçekleştirilen bu çalışmamız ayrıca fotoğraf sanatçısı Nadire Günday’ın eşsiz görsel güzelliğe sahip fotoğraflarıyla biçim alıyor. Karacasu Seramiklerinin tanıtımına büyük katkısı olacak çalışmamızda, emeği geçen ve tüm süreçlerde destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

Esgin şunları ekledi: “Güney Ege’nin Kültürel değerlerini ulusal ve uluslararası platformlara tanıtmak ve böylelikle bu ürünlerin Bölgemiz ve ülkemiz için katma değeri yüksek markalaşmış ürünler haline getirmek amacıyla başlattığımız Kültürel Tanıtım kitapçıkları serisinin devamı olan; Kavaklıdere Bakırcılık Sanatı kitapçık çalışması ise araştırma aşamasında olup en kısa zamanda tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılacaktır”

Bu haber toplam 175 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.