Kına ile Gelin Ağlatma

Türk İslam Geleneği' nde, törensel açıdan özel bir yeri olan kına, hemen her alanda Muğlalılar tarafından da yaygın olarak kullanılan bir gelenek! Özellikle Muğlalı' nın kına yakma geleneği, hemen her aile tarafından da uygulanan...

Kına ile Gelin Ağlatma

Türk İslam Geleneği' nde, törensel açıdan özel bir yeri olan kına, hemen her alanda Muğlalılar tarafından da yaygın olarak kullanılan bir gelenek! Özellikle Muğlalı' nın kına yakma geleneği, hemen her aile tarafından da uygulanan bir adet haline geldi. Son yıllarda ise duygu yüklü bir gece olarak yapılan kına geceleri, birçok kent geleneğinin de içinde yer almaya başladı.

(Mustafa YILDIRIM)

Muğla yöresinde kına yakma adetinin, diğer bölgelere göre değişiklik gösterdiğini anlatan Muğlalılar, her yörenin kendine has olan bu âdetini, Muğla' da bazı farklılıklarla sergilediklerini belirtti.

Düğün Öncesi Kına Geceleri

Genellikle düğün öncesi küçük bir organizasyon halinde kına geceleri düzenlendiğini söyleyen Muğla Yaşayanları, düzenledikleri kına gecesinde bazı adetlerini ön plana çıkardıklarını belirtti.

Bunlardan bir tanesini kına gecesi, gelin ve damadın, avucunu açmaması olarak belirten kişiler, Muğla'da adet haline gelen avuç açmamanın, gelin ve damadın eline altın konduğunda açılmasıyla kına yakma eyleminin başlaması şeklinde anlattı.

Kına Yakmanın Amacı

Muğlalılar, eskilerde kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yaygınlaştığını  söylerken, evlenecek kişinin nazardan ve kötülüklerden korunduğu inancından da söz etti.

Kına'nın Faydaları

Kına konusunda uzmanlaşan Ahmet Sarıoğlu ise kına yakmanın bazı faydalarından söz etti. Sarıoğlu, “Kına, doğal bir ağrı kesicidir. Vücutta oluşan

bazı cilt yaralarına iyi gelir. Eğer saçımıza kına yakarsak, saçları besler ve güçlü tutar. Eski yıllarda büyüklerimiz, ellerine ve ayaklarına sürekli olarak kına yakardı.” anlatımı yaptı.

Kına nın Büyülü Rengi

Kınanın büyülü bir rengi olduğunu da belirten Sarıoğlu “Kınanın yeşil toz

hali, içerisine konulan su ile hamur şeklini alır. Kına yakıldıktan sonra büyülü rengi olan kırmızı rengi ortaya çıkar. Kına gecelerinde kullanılan bindallı' nın rengi de kınanın rengi olan kırmızı ve yeşile göre tasarlanmıştır.” açıklamasında bulundu.

Gelini Ağlatmak

Muğla Yöresi'nde kına gecelerinde 'Gelini ağlatma!' diye bir tabir olduğunu söyleyen Sarıoğlu “Yöresel olarak değişkenlik gösteren kına gecelerinde, kına yakımından sonra söylenen türkülerle gelinin ağlatılması sağlanır.” dedi.

Eskiye Göre Bir Çok Malzeme

Geçmiş yıllara göre birçok kına malzemesi üretildiğine değinen Sarıoğlu, “Kınanın dışında, çok çeşitli tasarlanan ürünleri de piyasada bulmak mümkün! Bu ürünler, yapılan kına organizasyonuna farklılık katıp, aynı zamanda kına gecelerini eğlenceli de kılar.” diye açıkladı.

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.