KİMSE GÜCENMESİN, YEREL SEÇİMİ YAZIYORUM

Çuvaldızı kendime batırıyorum, kimse gücenmesin, herkes Muğla’da yerel seçimleri tartışıyor, köşe yazarları makaleler döşeniyor, fikirler, tartışmalar, kavgalar…

Ben çok daha basit bir şey yapacağım. Bunu yaparken de çok basit bazı rakamlar kullanacağım.

Gazeteciler bazen o kadar çok yazmak ve konuşmak zorunda kalıyor ki, kimi zaman okumaya, düşünmeye vakitleri kalmıyor! Gazeteciler derken haberden habere koşturmak zorunda olan muhabir dostları kastetmiyorum, onlar bu mesleğin en azimli ve vefakar insanları… Geri kalan kim varsa, ben de dahil lafım onlara, yani bize!

Takım tutar gibi aday tutmacalar, bilindik laflar, ezberlenmiş cümleler, dedikodular, kulisler vs… Yahu gazetecilikte bir de araştırma, rakamları analiz etme, işi sosyolojik olarak ele alma ve çözümleme tarafı vardı, o ne oldu?

***

Son 3 kritik seçimde Muğla’da oy dağılımı nasıldı? Asıl odaklanılması gereken bu soru ve demokratikleşme paketidir. Açıklayacağım, ancak bu işi yaparken önce isimleri bir kenara bırakalım. Muğla’da işler isimler değil, daha öncelikli olarak partiler üzerinden yürür, bunu hepimiz biliyoruz.

BU RAKAMLAR ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR

2009 yılında Muğla Merkez’de yerel seçim sonuçları rakamlarını hatırlatalım: CHP’nin toplam oyu 15 bin 903. MHP’nin 8 bin 377. AKP’nin ise 7 bin 36.

Gelelim 2010’daki referandum sonuçlarına…

Muğla Merkez’de “hayır” diyen kişi sayısı 42 bin 173’tü. “Evet” diyenlerin oranı ise sadece 16 bin 676’ydı.

Ve son genel seçim… Muğla Merkez ilçe rakamları şöyle: CHP’nin oyu 29 bin 137. AKP’nin oyu 19 bin 668. MHP’nin oyu 10 bin 430…

Büyükşehir Belediyesi için bir hatırlatma yapmak adına son genel seçimlerde ilçeleriyle birlikte Muğla genel oylarını da verelim: CHP, 240 bin 400; AKP, 172 bin 703; MHP, 85 bin 336…

Rakamlar bunlar. Şimdi gelelim asıl meseleye…

AKP ADAY ADAYI İÇİN YÜKSEL ÖZDEN NE DEMİŞTİ

Başta da belirttiğim gibi, Muğla siyaseti isimler üzerinden değil partiler üzerinden yürür. İsimlerden bahsetmek gerekirse, Osman Gürün’ün bir garanti almadan Büyükşehir Belediyesi için aday adayı olduğunu düşünmüyorum. Üstelik genel seçimlerdeki oy oranı CHP’nin Muğla için başka bir alternatif düşünmesine şimdilik gerek olmadığını gösteriyor.

***

Mestan Yayman AKP’den aday adaylığını açıkladı. Ancak daha önce bir yazımdaaktarmıştım, AKP Milletvekili Yüksel Özden, Twitter üzerinden kendisine yöneltilen Yayman’ın adaylığı konusundaki soruya, Muğla’nın içinden gelen bir “bizim oğlan”ı tercih edeceğini belirterek adeta kırmızı ışık yakmıştı. AKP ciddi fikir ayrılıklarının yaşandığı ve parti içi, demokratik tartışmaların gerçekleştiği bir parti değildir. Dolayısıyla ya Yayman aday gösterilmeyecek, ya da Özden, AKP’de pek de alışık olmadığımız bir çıkış yaparak AKP kurmaylarının dikkatini üzerine çekmiş olacak…

OSMAN GÜRÜN MUHALİFİ CHP’LİLER 40 BİNİ BULUR MU

AKP’nin hiç mi şansı yok… Ufukta AKP lehine bir durum söz konusu değil. Muğla’da Gürün’e ciddi muhalefet eden ve artık değişim isteyen kişiler var. Fakat AKP’nin son dönem politikaları bu rüzgarı yakalamaya engel. Gözlerinin önünde T.C. tabelaları sökülen Muğla halkının AKP’ye Belediye Başkanlığını vereceğini varsaymak pek mümkün değil. AKP, milliyetçi söylemlerle daha önce MHP tabanını da etkileyebilen bir konumdaydı. Ancak son süreçte, Kürt açılımı, Öcalan’la görüşmeler ve demokratikleşme paketinin ardından bu oylardan tamamen vazgeçmiş görünüyor. Bu durumda AKP’nin Osman Gürün’ü istemeyen CHP’lilerden oy alması gerekiyor. Yazdığım gibi, son seçimde durum, CHP, 240 bin 400; AKP, 172 bin 703 şeklinde. Bu durumda da CHP’nin yaklaşık 35-40 bin oyunun AKP’ye geçmesi gerek, ki bu da pek olası değil. Muğla’da Osman Gürün’e muhalif CHP’liler arasında gözünü karartıp AKP’ye oy verecek olanların sayısının 40 bin olmayacağı açık.

MENTEŞE BELEDİYE BAŞKANI’NI HANGİ MERKEZ SEÇECEK

Menteşe içinse olayın özü, CHP genel merkezinin seçeceği adayın, Menteşe Belediye Başkanı olacağı gerçeğidir. Altını çizerek söylüyorum ki, bu sadece tespittir. Muğla basınında sıkça görülen takım tutar gibi aday tutma durumundan sıkıldığım için o topa girmiyor, sadece olanı tanımlıyorum… Menteşe Belediye Başkanı’nı CHP Genel Merkezi seçecektir… Bunun dışında da büyük sürprizlerin, heyecanların yaşanmayacağı ortada. Seçim CHP’nin aday adayları arasında geçecek ve seçilen aday da Menteşe’nin Belediye Başkanı olacak… Zira son yerel seçimlerde CHP, AKP’nin 2 katı oy aldı. Üstelik genel seçimlerde de oy farkı 10 bindi… Bu Menteşe için büyük bir fark. AKP’nin etkili bir aday çıkarması halinde bile, en az 5 bin CHP’linin AKP’ye oy vermesi gerek. Böyle bir şey kabil mi?

***

Demem o ki, Muğla seçim sonuçları konusunda analizler yapmak için kulis dedikodularını bilmeye ya da bir adayın peşine takılmaya gerek yok… Demokratikleşme paketinin yansımalarıyla son seçimlerdeki rakamlara bakmak bazı şeyleri görebilmek için yeterli.

Bu kadarı da araştırmacı gazetecilik sayılmaz canım, azıcık merak yetiyor…

Zaten gazetecilik siyasetçilerin peşine takılıp onları eller kızarıncaya kadar alkışlamak değildir; zaten kızaran el, kalem tutamaz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.