Kerimoğlu Evlerinin Tescili Tartışmaları

Son dönemlerde Kerimoğlu Türküsü ve evi ile ilgili olarak bir takım spekülasyonların ortaya atıldığını ve bunun insanların kafasında soru işaretini bıraktığını kaydeden Demirci, “Kerimoğlu Türküsü’nün hikayesinin...

Kerimoğlu Evlerinin Tescili Tartışmaları

Son dönemlerde Kerimoğlu Türküsü ve evi ile ilgili olarak bir takım spekülasyonların ortaya atıldığını ve bunun insanların kafasında soru işaretini bıraktığını kaydeden Demirci, “Kerimoğlu Türküsü’nün hikayesinin geçtiği ev Yerkesik beldesi Menteşe mahallesinde bulunuyor” dedi.

Bir süre önce Bodrum Yarımadası’nda bulunan bir evin Kerimoğlu evi olarak tescil aldığını ve bu nedenle konuyla ilgili bir açıklama yapma gereği duyduğunu kaydeden Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci, “ Kerimoğlu Türküsü 1890’lı yıllarda yaşanan ve ağıt haline gelen bir aşk macerasıdır. Elimizde ki dökümanlar bunu gösteriyor. Türkü’de ‘şu Yerkesik ile pisinin arası’ sözleri bulunmaktadır. Ağıtın türküye çevrildiği, olayın yaşandığı yer Yerkesik Menteşe mahallesinde bulunan bir evdir. Geçtiğimiz günlerde Bodrum yarımadasında bir evin Kerimoğlu Türküsü evi olarak tescil edildiğini öğrendik. Haliyle insanların kafasında soru işaretleri oluştu. Herkes tarafından bilinen ve bir çok ünlü sanatçı tarafından da seslendirilen ‘Kerimoğlu’ türküsünün hikayesi Yerkesik’te yaşanmıştır. Bu tür tescillenmeler yapılırken tarihi doku kurumlarımız tarafından iyi araştırılmalıdır” dedi.

2006 yılında restore edildi

Türkünün kahramanı Kerimoğlu Eyüp Efe’nin, öldürüldüğü evin 2006 yılında restore edilerek ‘Kerimoğlu Evi’ olarak tescillendiğini de hatırlatan Demirci şunları söyledi:

“Kerimoğlu Eyüp Efe’nin öldürüldüğü ev Yerkesik beldemizde ki Menteşe mahallesinde bulunan evdir. Bu ev 2006 yılında belediye tarafından restore edilerek Kültür ve Tabiat varlıkları tarafından Kerimoğlu Evi olarak tescillendi. Elimizde ki dökümanlara göre Kerimoğlu Eyüp Efe’nin nerede ve nasıl öldürüldüğü, meydana gelen olayda merminin tahribat ettiği yer hala bu evde mevcuttur. Tereddüdü olan varsa gelsin misafir edelim ve kendilerini Kerimoğlu türküsü evinin kaynakları ile birlikte gezdirelim.”

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.