Kayaköy kiralanıyor

Kayaköy ören yeri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 300 yatak kapasiteli özel konaklama tesisi olarak 23 Ekim’de açık artırma usulüyle 49yıllığına kiralaya verileceği bildirildi.Kültür ve...

Kayaköy kiralanıyor

Kayaköy ören yeri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 300 yatak kapasiteli özel konaklama tesisi olarak 23 Ekim’de açık artırma usulüyle 49

yıllığına kiralaya verileceği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaklaşık 30 yıldır yürütülen çalışma nihayet sonuç veriyor. Fethiye’deki Kayaköy ören yerinin 49 yıllığına ihale ile kiraya verilip kültür turizmine kazandırılacağı bildirildi. Geçmişi MÖ 3000 yıllara uzanan ve antik dönemlerde “Karmylassos” olarak bilinen Kayaköy ören yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 300 yatak kapasiteli özel konaklama tesisi olarak 23 Ekim’ de açık artırma usulüyle 49 yıllığına kiralanacak.1922'deki mübadelede Yunanistan’a gönderilen Rumlar’dan sonra boşalan Kayaköy’deki taş evler proje kapsamında restore edilip, inanç ve kültür turizmine hizmet etmesi planlanıyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, yaptığı açıklamada, Kayaköy’ün ilçenin en önemli değerlerinden birisi olduğunu, 49 yıllığına kiraya verilerek ülke turizmine önemli derecede katma değer sağlayacağını söyledi.

Kayaköy ile ilgili 2006 yılında başlattıkları çalışmaları anlatan Akif Arıcan, “Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’u Kayaköy’e davet ederek bölge ve ülke turizmine kazandırılarak ilçenin Kayaköy ile bir marka haline gelmesini talep etmiştik. O dönemdeki bakanımız da bizim bu görüşümüze olumlu bakarak Kayaköy’ün restorasyonunu ele almıştı. Bakan Koç’tan sonra gelen eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da projeye sahip çıkmıştı. 2013 yılında Kayaköy ihaleye çıkarıldı. Yapılan bu ihale sürecinde Kayaköy yatırımcılara çok fazla tanıtılmaması ve burada ki bütçenin yüksek olması nedeni ile ihaleye katılan olmamıştı” diyerek “Bakanlıktan edindiğim bilgilere ve şartnameye göre 8 Ağustos’ta 3 şirketten proje için teklif alındığını, öz sermayesi yetersiz olanın dışındaki 2 şirketin bakanlık tarafından değerlendirmeye alındığını öğrendik. Buna göre Kayaköy 23 Ekim’de açık artırma ile 2 şirketten birisine 300 yataklı özel konaklama tesisi yapılması amacıyla kiralanacaktır. 220 dönümlük alan üzerinde yaklaşık 30 Milyon TL’lik yatırım yapılacaktır” dedi.

Akif Arıcan, Kayaköy’ün kültür turizmine kazandırılmasıyla Fethiye’nin de turizmde markalaşma yolunda önemli bir adım atacağını, bundan da tüm ilçenin faydalanacağını dile getirdi. Kayaköy’ün restore edilmesiyle Fethiye’nin dünyaya açılan bir penceresi olacağını kaydeden Arıcan, “Kayaköy’ün markalaşmasından dolayı birçok firmanın da kendini daha düzenli ve kaliteli bir iş sahasına dönüştüreceğini düşünüyorum. Yapılan bu çalışmalar ile Fethiye olarak turizmde hak ettiğimiz yere gelmeyi hedefliyoruz. İlçemize kazandırılacak bu değer aynı zamanda ülke turizmine de büyük katkı sunacak” dedi. Kayaköy’deki Kiliselerin bir an önce restorasyonunun yapılması gerektiğini de hatırlatan Akif Arıcan, “Kayaköy ülkemiz turizminin 1 numarası olacaktır. Bu değere yapılacak her türlü yatırım ülkemizin katma değerini arttırır” dedi.

Kayaköy; Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaköy ören yeri Yüzlerce yıllık ortak geçmişin, kültür çeşitliliği ve zenginliğinin izlerini taşıyor. Kayaköy’ün, “dostluk ve barış köyü” olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk–Yunan Dostluk Derneği işbirliğiyle proje hazırlanmış, bu çalışmalar sonunda 736 sivil mimari örneği ve şapeller bulunan Kayaköy, 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilmişti.

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.