Kayaköy canlanacak

Muğla’nın en önemli kültür miraslarından birisi olarak gösterilen ve Dünya Barış Köyü projesi ile gündeme gelen Fethiye Kayaköy’deki taşınmazlar, Maliye Bakanlığı’nca özel konaklama tesisi olarak kullanılması amacıyla...

Kayaköy canlanacak

Muğla’nın en önemli kültür miraslarından birisi olarak gösterilen ve Dünya Barış Köyü projesi ile gündeme gelen Fethiye Kayaköy’deki taşınmazlar, Maliye Bakanlığı’nca özel konaklama tesisi olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsis edilmesi için ihale yapılmıştı.

500 yataklı bir otelin yer aldığı proje kapsamında Kayaköy’de restorasyon çalışması yapılacak ve kültür turizmine kazandırılacak.

Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşuyor. Bunların birincisi, turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyıl başında kurulan, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3 bin nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adları Levissi veya Karmylassos şeklinde geçen köydür. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık 40 hane mevcuttur. Kayaköy'de büyük ve küçük kilise ve 11 şapel bulunmaktadır. İkinci yerleşim, 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Kayaköy'de iskan edilen Batı Trakya Türklerinin buradaki altyapıya ayak uyduramamaları nedeniyle, bu göçmenlerce ovada kurulmuş daha büyük alan.

Tüm Dünya’nın ilgisini çeken Kayaköy’ün restore edilerek ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Muğla Valisi Fatih Şahin, ticari ürün haline gelmemiş değerlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kayaköy’ün, turizm amaçlı yatırım yapılması adına yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilmesi hususunda karar alındığını ifade etti.

1.Derece Arkeolojik ve Kentsel Sit, II. Derece Doğal Sit ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanları içerisinde bulunan Kayaköy’deki taşınmazlar Maliye Bakanlığı’nca özel konaklama tesisi olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsis edilmesinde herhangi bir sakınca görülmedi. Turizmi Teşvik Kanunu ve bu kanunun 8. maddesine dayanılarak çıkartılan “Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kayaköy’ün turizm amaçlı yatırım yapılması için yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilmesi kararı alınmıştı. Kayaköy’deki yapıların kısa zamanda turizme kazandırılması, dolayısıyla Muğla’da turizm çeşitliliğinin artması için yasal düzenlemeler yapıldı. Yapılan çalışmalar, Kayaköy’ün hem Muğla, hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.