KAYACIK: İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde eczanelerde satılan hayvansal ilaçları gündeme getiren Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, yetkileri ve bilgileri olmadan eczanelerin sattığı hayvansal ilaçların insan sağlığını...

KAYACIK: İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde eczanelerde satılan hayvansal ilaçları gündeme getiren Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, yetkileri ve bilgileri olmadan eczanelerin sattığı hayvansal ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.

“Meslektaşlarımız zor durumda”

2000 yılında Dünya Veterinerler Birliği tarafından Nisan ayının son cumartesi günü Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaya başlandığını belirten Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, eczanelerde reçetesiz hayvansal ilaçların satılmasına tepki gösterirken, kamuda çalışan veteriner hekimlerin şoför kadar maaş almadıklarını ve özlük haklarının yerlerde süründüğünü açıkladı. Kayacık, “Meslektaşlarımız yetersiz mevzuat, yetersiz teçhizat ve gereksiz bir rekabet içerisinde gerçekten zor şartlarda mesleklerini icra etmeye çalışan, ülke hayvancılığını biraz daha nasıl ileri götürürüz, ülke tarımını biraz daha ileri nasıl götürürüm, insanlara nasıl daha sağlıklı ve hijyen hayvansal gıda temin edebiliriz hesabı içinde çok geniş bir alanda faaliyet gösteren bir mesleğin mensuplarıdırlar. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları yerlerde sürünüyor. Kamuda çalışan meslektaşlarımız kendilerine hizmet veren kurum şoförlerinden daha az ücret alıyorlar” dedi.

“Hayvansal gıdalar ilaç tehdidi altında”

Eczanelerde hekim reçetesi olmadan hayvansal ilaçların satıldığını dikkat çeken Kayacık, “Özellikle insan sağlığını ilgilendirdiği için bunu söylemek zorundayım, ülkemizde Eczacılık kanunu denilen bir kanun var. Bir eczacı hekim reçetesi olmadan ilaç satamaz. Türkiye Cumhuriyetinde hekim reçetesi olmadan, veteriner hekim reçetesi olmadan eczaneler hayvansal ilaç satmaktadır. Geçen yıl yürürlüğe giren bir kanunla biz veteriner hekimler muayenelerimizde kendi kullandığımız ilaçlara bile reçete kesmek zorundayız. Bakanlık bunu bizden isterken, eczanelerin lüzumsuzca bir şekilde, yetkileri olmadan, bilgileri olmadan ilaç satmaları insan sağlığını tehdit etmektedir. Artık günümüzde Avrupa’da hangi yumurtanın hangi tavuk tarafından doğurulduğu takip edilirken, ülkemizde bir ilacın hangi veteriner hekime veya hangi eczaneye satıldığı ve o eczaneden hangi işletmeye satılarak hangi kulak numaraları hayvana uygulandığı takip edilememektedir. En büyük sorunumuz budur. Hayvansal gıdalar ilaç tehdidi altındadır. Bu aracılık için de söz konusudur, büyük baş havyanlar için de söz konusudur, peynir için, yumurta için, yoğurt için ve süt için de söz konusudur. Bunun için eczanelerde satılan ilaçların kesinlikle hekim reçetesi ile ve Sağlık Bakanlığı tarafından reçete ile çıkışı yapılması istenmelidir. Bugün Muğla’da bu uygulanmamaktadır. Biz Muğla Veteriner Hekimler Odası olarak Eczacı Odası ile birlikte istişare halindeyiz. Beşeri hekimler insan tedavi eden, veteriner hekimler ise insanlığı tedavi eder” dedi.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.