Karia Yolu doğa tutkunlarının ilgi odağı

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinden başlayıp Datça’daki antik Knidos Kentine kadar uzanan ve Karialıların yaşam alanı bulduğu sınırları içinde kaldığı için “Karia Yolu” olarak bilinen 796 kilometrelik yürüyüş yolu hizmete...

Karia Yolu doğa tutkunlarının ilgi odağı

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinden başlayıp Datça’daki antik Knidos Kentine kadar uzanan ve Karialıların yaşam alanı bulduğu sınırları içinde kaldığı için “Karia Yolu” olarak bilinen 796 kilometrelik yürüyüş yolu hizmete girdiği Şubat ayı başından bu yana doğa yürüyüşçülerinin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Yoğunlukla Datça, Muğla, Bodrum, Köyceğiz ve Ortacalı doğaseverler sık aralarla Datça’ya gelerek işaretlenen yollar sayesinde kara yolu ile görmeleri mümkün olmayan dünya incisi koylara kadar yürüyebiliyorlar artık . Bilindiği gibi geride bıraktığımız yılın ortalarında başlayan ve 2013’ün şubat ayına kadar süren çalışma sırasında yıllar önce kullanılan patika yollara kırmızı beyaz 30 bin işaret kondu ve 220 tabela asıldı, tabelalar üzerinde yürüyüş yollarının yönü ve parkurun kaç km olduğu belirtildi.

İşaretlenen Karia yolu sayesinde yürüyüş grupları; Bozburun ve Datça Yarımadası, Marmaris İçmeler, Gökova Körfezi Milas ve Beş Parmak Dağlarını gezebiliyor, yürüyüş rotası üzerinde bulunan; Kaunos, Loryma, Knidos, Idyma, Halikarnasos, Pedessa, Labranda, Herakleia Latmos, Alinda gibi antik kentleri görebiliyor.

Datça’da işaretlenen antik dönemde kullanılan patika yollar üzerinde bulunan birçok su değirmeni, şapel, köprü ve Merdivenli, Domuz çukuru, Murdala, Mersincik, Divan burnu, Hurmalı bük, Kızılca bük gibi yerler artık doğaseverlere bir yürüyüş yolu kadar yakın.

Muğla Doruk Trakking Grubu ile Datçalı yürüyüşçülerde geçtiğimiz hafta Karia Yolu kapsamında işaretlenen Murdala - Değirmen bükü - Knidos etabını yürüdü. Zaman zaman koy temizliği de yapan yürüyüş grupları, bugüne değin karadan ulaşamadıkları birbirinden güzel eşsiz koyları gördüler. Çam ormanları arasında kekik ve adaçayı kokuları ile ciğerlerini dolduran yürüyüşçüler, karabaş otu, papatya, acı ot, adaçayı toplamayı da ihmal etmedi.

9 kilometrelik Murdala - Değirmenbükü’nü 3.5 saatte, 5 kilometrelik Değirmen bükü - Knidos etabını 2 saatte yürüyen Muğlalı doğaseverler yürüyüş sonunda oldukça mutlu olduklarını söylediler.  Havalar ısınmadan bir başka etabı yürümek üzere tekrar Datça’ya gelmeyi planlayan Doruk Trakking Grubu üyeleri bu kez Körmen - Merdivenli - Mersincik etabını yürümek istediklerini ifade ettiler.

Bu haber toplam 201 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.